Peníze na cestách – co si vzít s sebou?

Cestujete rádi? Pokud se chcete vydat do světa, někam daleko od České Republiky, nejlépe i mimo Evropu, mohlo by se vám hodit několik užitečných tipů ohledně financí na cestách. Více se dozvíte zde.
Svázané bankovky peněz

Peníze v zahraničí

Ať už cestujete kamkoliv, všude potřebujete hotovost. Pochopitelně je taky nutné se informovat, jakou měnu daná země používá. Pokud v českých směnárnách není k sehnání nebo plánujete procestovat více států, nebojte se investovat do dolaru či eura. Tyto měny směňují snad na celém světě, kurzy se však mnohdy výrazně liší.

 

Na cesty je vhodnější vybavit se bankovkami vyšší nominální hodnoty. Na starosti tak budete mít menší balík peněz, který se dá snáze schovat.

Kladné zkušenosti s šeky

Většina cestovatelů má velmi pozitivní zkušenosti s American Express Travelers Cheques. O jejich vydávání se informujte ve vaší bance. Jejich výhodou je, že prakticky nemůžete být okradeni. Stačí si pouze poznamenat čísla šeků a zcizení nahlásit. V cílové zemi American Express Travelers Cheques jednoduše vyměníte za peníze.

Karty jako záchrana

Pro milovníky bankovních karet asi nebudeme mít příjemnou zprávu. Ve většině zemí sice přijímají karty Visa, Visa Electron, Master Card nebo Maestro, v zaostalých státech však kartu využijete jen v největších městech. Navíc vám nikde nezaručí její bezpečné používání. Bankovní kartu si přibalte jen jako poslední záchranu.

Nejrychlejší převod peněz

Jako o poslední záchraně se dá mluvit i o možnosti, kterou nabízí Western Union. Kamarád, který se nachází doma, přinese na pobočku W.U. peníze a vyplní formulář. Potom vám zavolá kód, který vám společně s dalšími údaji umožní výběr peněz v cizině do 20-ti minut. Tento rychlý převod má nevýhodu v tom, že je příliš drahý.

Více z rubriky Dovolená a cestování

Turecko - křižovatka kultur

Nejmenší státy světa

Cestujeme za teplem na Liparské ostrovy

Vydejte se lyžovat do Zillertalu

Laos, země chrámů a deštných pralesů

Méně známé řecké ostrovy

USA – důležité informace o zemi

Pelhřimov – město rekordů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies