Turecko - křižovatka kultur

Snad každý z nás už někdy slyšel o Byzantské říši. V těch dobách se o bránu na asijský kontinent krutě válčilo. Kultury se zde mísí dodnes, poznat to lze i na úžasných různorodých památkách…
Pohled na Turecko

Zde se prolínají dva světy

Turecko zaujímá významnou zeměpisnou polohu. Po celou historii tvoří tato oblast bránu mezi západní civilizací a východním orientem. Často se tady střetávali muslimové s křesťany. Míchají se zde odlišné životní styly a zcela rozdílné kulturní návyky. Přímo na hranici mezi Asií a Evropou leží největší turecké město Istanbul, ve kterém jsou nejrůznější vlivy poznat nejvíce.

Istanbul je hlavní brána do Asie

Istanbul byl založen v roce 667 př. n. l. pod názvem Byzantion. Město náleželo Římu, jeho strategická poloha však byla motivem pro nájezdy zejména Osmanů. Konstantin Veliký nechal Byzantion přejmenovat na Konstantinopol ( Cařihrad ), ve své době bylo město po Římu druhým nejdůležitějším městem v říši. Později pak městem hlavním v její východní části.

Řím versus Turci

V roce 1453 Konstantinopol po krvavých křížových výpravách dobyli Turci a město dostalo dnešní název Istanbul. Vzniklo zde centrum Osmanské říše. Tento stav trval do roku 1923, kdy vnikla Turecká republika a jako hlavní město si zvolila Ankaru. Istanbul je městem křesťanů, muslimů i židů. Panuje zde hektický život plný dopravní kolapsů. Neustálé davy lidí, spousta zboží, smlouvání cen…

Různorodá kultura, různorodé památky

Nejvýznamnější památkou byzantské architektury je chrám Hagia Sofia, čili chrám Boží moudrosti. V 15. století byla Hagia Sofia přestavěna na mešitu, podle níž vznikly další mešity v Osmanské říši. Další stavby, ze kterých historie přímo sálá jsou: Sulejmanova mešita, kostely Chora či Pammakaristos, věž Galata, nejrůznější paláce nebo obrovská Modrá mešita s šesti minarety.

Dovolená a cestování - další zajímavé články

Francie - důležité informace o zemi

Anglie – důležité informace o zemi

Bulharsko - důležité informace o zemi

Tipy pro milovníky hudby, tance a dobrého jídla

Turistika – oblíbená turistická místa u nás 3.díl

Turistika – oblíbená turistická místa u nás 2.díl

Turistika – oblíbená turistická místa u nás 1.díl

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies