Pohyb a sport v těhotenství

O prospěšnosti sportu pro zdraví člověka není pochyb. Ale je sport užitečný ve všech situacích? Mohou např. sportovat těhotné ženy? Je pro nastávající maminky pohybová aktivita přínosem nebo příliš velkým rizikem?
Žena s kočárkem procházející kolem stromu

Pohyb v těhotenství – ano nebo ne?

Jakmile se dostanete do jiného stavu, ze všech stran slyšíte, že se musíte hlídat, ať si neublížíte, ať se nepřepínáte nebo někde něco nechytíte. Nejlepší ochranou před tolika nebezpečími je pohodlí domova, ale jeho následkem začnete přibírat více než by jste musela a z nedostatku aktivity vám začne být prázdno. Pohyb by přitom měl být nezbytnou součástí těhotenství. Správný druh fyzické aktivity udržuje váš zdravotní i psychický stav na dobré úrovni a naopak nicnedělání ohrožuje vaše zdraví i zdraví plodu.

Přínosy pohybu v těhotenství

Pokud se hýbete, nepřemýšlíte tolik o svém těhotenství (zda je vše v pořádku apod.) a jste uvolněná, což prospívá oběma (vám i vašemu miminku). Pohybem si zlepšujete náladu a fyzickou kondici, podporujete činnost střev a chráníte se tak před zácpou. V 5 a 6 měsíci, kdy se objevují bolesti zad, se můžete zaměřit na cviky, které vám pomohou od bolesti pomoci.

Jak cvičit v těhotenství?

Pochopitelně nebudete moci cvičit tak, jak jste byla zvyklá před těhotenstvím. Je třeba vybrat sport, který vám ani vašemu miminku neublíží. S těhotenstvím se snižuje vaše obratnost a pohyblivost a pohyb musí být tomuto faktu přizpůsoben. Druh pohybu závisí nejen na stadiu těhotenství, ale také na vašem zdravotním stavu.

Omezení a doporučení pro pohyb a sport v těhotenství

  • Nikdy necvičte až do úplného vyčerpání.
  • Tělesná teplota při cvičení nesmí překročit 38°C (tzn., že nesmíte cvičit tak, aby jste si propotila triko).
  • Pokud se vám při pohybu točí hlava, ihned cvičit přestaňte.
  • Pohyb nesmí být doprovázen zadržováním dechu nebo zvýšováním tlaku v břiše.
  • Chraňte se před prochlazením nebo provlhnutím, před rizikem pádu nebo poraněním.
  • Nepobývejte ve vysokohorském prostředí nad 2500 m. n. m.

Doporučené druhy sportu při těhotenství

Plavání

Plavání je ideálním sportem po celou dobu těhotenství. Uvolňuje svaly celého těla a prohlubuje dýchání. Nesmíte však plavat závodně a dávat si pozor na prochladnutí. Plavejte vždy pod dohledem druhé osoby. Vyhýbejte se rybníkům a řekám, kde bývá voda znečištěná a chladná, v moři vás ohrožují nárazy vln. Vybírejte si bazény a koupaliště, kde máte možnost osprchovat se a převléci se v teple.

Chůze

Chůze je nejpřirozenějším a nejdoporučovanějším druhem pohybu pro nastávající maminky. Pro zvýšení výkonnosti může být chůze rychlejší, nejlépe v přírodě nebo jiném zdravém prostředí.

Těhotenská gymnastika a předporodní kurzy– ideální cvičení pro těhotné

Těhotenská gymnastika je speciální cvičení pro těhotné zaměřené na posílení svalů ovlivňující hladký průběh porodu. Učí také správnému dýchání, díky němuž snížíte vnímání bolestivosti a zvyšuje fyzickou kondici nastávajících maminek.

Omezené druhy sportu při těhotenství

Jízda na kole

Cyklistika je vhodná pouze ve velmi pomalém tempu a mimo městský dopravní provoz. V pokročilém stadiu není tento druh pohybu ideální – zpomalená reakce ženy by mohla být příčinou zranění.

Tanec

Tanec si mohou těhotné ženy v malé míře dovolit, ne však nijak divoký nebo na podpatcích. Pokud nejste těhotná, může vám tanec pomoci 

Zakázané druhy sportu při těhotenství

Mezi zakázané druhy sporty patří jízda na koni, tenis, bruslení, lyžování, terénní běh, silové a vytrvalostní sporty, míčové hry, potápění, seskoky padákem a aerobic. Všechny tyto sporty jsou vysoce rizikové. Hrozí pády a zranění, během aerobní činnosti mohou otřesy při skocích vyvolat předčasné stahy.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies