Vláknina zvaná psyllium
Psyllium je vláknina získávaná z obalů semen jitrocele indického. V Indii účinků psyllia využívají již přes 2000 let. Psyllium se nachází v některých druzích pečiva a cereálií, ve speciálních sušenkách a tyčinkách. Zároveň se prodává v lékárnách ve formě prášků nebo kapslí.
Jak funguje psyllium
Psyllium výrazně napomáhá k bezproblémovému vyprazdňování stolice. Protože na sebe váže vodu, dokáže až 40krát zvětšit objem. Vzniklý gel absorbuje odpadní látky a toxiny a postará se o opravdu důkladné pročištění střev. Je perfektní náhražkou chemických projímadel, bez vedlejších účinků.
Pozitivní účinky psyllia
Psyllium funguje jako prevence proti onemocněním tlustého střeva, včetně rakoviny. Je účinné při průjmech i zácpě. Reguluje hladinu cukru i cholesterolu, je tedy vhodné i pro diabetiky. Pro absenci lepku se jí nemusí bát ani pacienti s celiakií.
Psyllium jako součást diety
Díky schopnosti absorbovat vodu vám psyllium zajistí falešný pocit sytosti, což můžete využít při své snaze zhubnout. Psyllium nabobtná už v žaludku, takže zvyšuje pocit sytosti i při snězení velmi malé porce jídla. Navíc, konzumace vlákniny před tréninkem zvyšuje rychlost spalování tuků.
Dávkování
Kupte si psyllium v prášku a každé ráno a večer nalačno vypijte 2 čajové lžičky smíchané s 1 dcl vody nebo džusu. Psyllium můžete přidávat také do jogurtů. Nepřekračujte dávku 5 čajových lžiček denně. Psyllium konzumujte vždy v mokrém stavu a po jeho konzumaci vypijte minimálně 2 dcl vody.
Diskuze