Registrované partnerství od A do Z

Možnost uzavřít tzv. registrované partnerství je šancí pro mnoho lesbických a homosexuálních párů. Víte ale, kde a jak se registrované partnerství uzavírá, jak zaniká a jaká mají registrovaní partneři práva na děti?
Dvě ženy u sebe

Kdo může uzavřít registrované partnerství

Registrované partnerství (RP) mohou uzavřít dvě ženy nebo dva muži, kteří mají státní občanství ČR, nejsou přímými příbuznými, dosáhly plnoletosti a jsou způsobilé k právním úkonům. Zároveň nesmí být vdané či ženaté nebo dokonce mít uzavřené registrované partnerství s jinou osobou.

Kde a jak se uzavírá registrované partnerství?

Na magistrátu statutárního města kraje, ve kterém partneři či partnerky bydlí. Pokud má každá osoba trvalý pobyt v jiném kraji, mohou si vybrat, v jakém z těchto krajů se nechají „oddat“. Nemá-li ani jedna z osob trvalý pobyt v České republice, musí se obrátit na Úřad městské části Brno-střed, který je těmito záležitostmi pověřen.

K uzavření registrovaného partnerství potřebujete vypsat tzv. dotazník k registrovanému partnerství a předložit občanský průkaz a rodný list. Ti z partnerů, kteří předtím žili v manželství nebo registrovaném partnerství, musí předložit doklad o jeho skončení.

Jak probíhá den D - obřad beze svědků?

Prohlášení o vstupu do registrovaného partnerství se koná vždy před matrikářkou či matrikářem a je pouze na partnerech, zda bude či nebude veřejné a slavnostní. Také svědci nejsou povinní. Registrované partnerství vzniká prohlášením „ano“ na otázku, zda přítomné osoby chtějí spolu vstoupit do partnerství. Poté se vše zapíše do tzv. knihy registrovaného partnerství, kde se zapisuje také případný zánik RP.

Pokud si dotyčné lesbičky či homosexuálové přejí říci své „ano“ na romantičtějším místě než na tom, které jim určí matriční úřad, musí o to na matrice osobně zažádat. Matriční úřad ale není povinen žádosti vyhovět.

Doklad o registrovaném partnerství

Materiálem osvědčujícím uzavření RP je doklad o registrovaném partnerství, což je jakási obdoba oddacího listu. Po uzavření registrovaného partnerství je kvůli změně údajů nutné vyměnit také občanský průkaz.

Společné příjmení není povinné

Zda budou partneři či partnerky používat společné příjmení, je pouze na nich. Mohou si také vybrat, o příjmení které ze dvou „oddaných“ osob půjde. Žádost o změnu příjmení ale musí podat osoba, jejíž příjmení bude změněno, na příslušném matričním úřadě.

Registrované partnerství a děti

Partneři, kteří uzavřeli registrované partnerství, mají nadále právo podílet se na výchově svých biologických potomků. Toto právo má i partner osoby, které bylo dítě do péče svěřeno. Jednomu z registrovaných partnerů může být také svěřeno dítě do pěstounské péče nebo se může stát jeho poručníkem. Co ale zákon osobám v registrovaném partnerství neumožňuje, je adopce dítěte a u lesbiček umělé oplodnění.

Zánik registrovaného partnerství

Registrované partnerství zaniká smrtí jedné z partnerek či partnerů nebo zrušením na základě soudního rozhodnutí. Jeden z partnerů musí podat návrh na zrušení registrovaného partnerství k okresnímu soudu. Pokud souhlasí i druhá osoba, soud dále nezkoumá příčiny návrhu a partnerství obvykle bez potíží ukončí.

Více z rubriky Pro ženy a muže

Latifah orient show 2008

Netradiční svatby jsou v módě

5 rad, jak dobře odstartovat váš vztah

Netradiční místa k prvnímu setkání - buďte originální!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies