Test na výdrž a pohyblivost

Chcete začít sportovat, ale bojíte se, že už jste na cvičení příliš staří? Pomocí jednoduchých testů můžete zjistit, jak jste na tom s vaší kondicí a pohyblivostí. A pamatujte si - nikdy není pozdě začít!
Lidé s holemi jdoucí do kopce

Step test odhalí vaši výdrž

Takzvaný step test udává informaci o tom, jak rychle a intenzivně tělo reaguje na dlouhodobou námahu. Test spočívá v tom, že tři minuty vystupujete a zase sestupujete zhruba třicetkrát za minutu na bednu vysokou asi 30 centimetrů (nebo stejně vysoký schod). Vždy položíte na bednu nejprve pravou nohu, poté levou a sestoupíte zase dolů nejprve pravou a poté levou. Pak si zhruba po dobu jedné minuty měřte pulz.

Při dobré výdrži by měl být tep nižší než 109 (u 45letých mužů), případně pod 116 (u stejně starých žen), u osob starších 45 let by mělo skóre být o několik bodů nižší. Pokud je váš tep nad 135, nejste na tom s výdrží nijak zvláště dobře. V takovém případě byste měli začít s velmi nenáročnými výkonnostními sporty a mírný tréninkový program sestavit s lékařem nebo cvičitelem.

Test pohyblivosti - jak jste ohební?

Běžný test schopnosti natažení a pohyblivosti těla je předklon trupu: postavte se zpříma s nohama těsně u sebe. Pak se předkloňte s nataženýma rukama dopředu a zkuste se špičkami prstů dotknout prstů na nohou. Kolena by při tom měla zůstat propnuta. Protože pohyblivost u mužů a žen je odlišná, je nutno rozlišovat. Muži se mohou chlubit pohyblivostí tehdy, jestliže dosáhnou špičkami prstů několik centimetrů nad zem. Ženy mají normálně větší pohyblivost. Každopádně by měly dosáhnout na špičky prstů a potom by měly provést test ještě ve stoje na schodu: pokud se vám podaří dosáhnout prsty až pod chodidlo, máte dostatečnou pohyblivost. U starších žen je dobré, jestliže zvládnou dosáhnout špičkami prstů až zhruba 3-7 centimetrů pod chodidlo.

Pravidelným protahováním zlepšíte svou ohebnost >>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies