Trampolína, tumbling a double mini

Trampolínu vynalezl v roce 1936 americký učitel tělesné výchovy a skokan do vody Georgie Nissen. Pojmenování se jí dostalo podle dvou italských artistů na hrazdě, Dua Trampoline, kteří po představení skákali do záchranné sítě.
Žena při skoku s roztaženýma nohama

Historie trampolíny

Během druhé světové války byla trampolína využívána při tréninku amerických vojáků, sportem se pak stala v roce 1948, kdy se konalo první americké mistrovství.


Fédération Internationale De Trampoline (FIT) byla založena roku 1964, v témž roce se konalo v Londýně i první mistrovství světa (pro muže i ženy, skoky jednotlivců i synchronní dvojice).


Tumbling a double mini (dvojitá minitrampolína) se připojily v roce 1976. Díky svému akrobatickému charakteru přitahují skoky na trampolíně množství diváků.


Pod patronací International Gymnastic Federation (FIG) jsou skoky na trampolíně od roku 1999, olympijský debut si tento sport prožil v roce 2000 v Sydney.

Závod na trampolíně

Sportovci předvádějí sestavy ve vzduchu, nesmějí ztratit kontrolu nad svým tělem ani při doskoku. V individuálních i synchronizovaných disciplínách předvádějí závodníci vždy 3 sestavy s 10 prvky (povinnou a volnou v rozřazovacím závodě, pak finálovou).


V synchronizovaných soutěžích provádějí dva skokani stejné prvky se stejným načasováním. V povinné sestavě je zakázáno použít jeden prvek dvakrát.


Nejlepších 10 závodníků postupuje do finále. Ve všech disciplínách (trampolína, trumbling, dvojitá minitrampolína) uděluje 7 rozhodčích a 1 sudí maximálně 10 bodů v závislosti na kvalitě provedení a obtížnosti.

 

Sportovci se často specializují na jednu disciplínu.

Proměny výkonů a techniky na trampolíně

V nedávné době se objevily nové techniky, které přispěly k podstatnému zlepšení výkonů. Video a biomechanické výzkumy vedly k lepšímu pochopení způsobu, jakým se tělo pohybuje ve vzduchu.


Neurologie zjistila, že při odrazu hrají roli reflexy a vizuální referenční body. Díky těmto objevům jsou nyní gymnasté schopni provádět na trampolíně mnohem obtížnější prvky.

Double mini z minitrampolíny

Vyvinula se z minitrampolíny používané při gymnastickém tréninku. Dvojitá minitrampolína je vedle trampolíny a tumblingu mezinárodní soutěžní disciplínou.


Po rozběhu skokan předvede 2 prvky ve vzduchu, při nichž se odráží z odrazových zón minitrampolíny, přistává na zemi vestoje.


Ve finále předvádí 2 nové sestavy 10 finalistů, vybraných po 2 sériích o 2 prvcích.

Tumbling

Tumbling spojuje prvky trampolíny a gymnastických prostných. Disciplína sestává ze série akrobatických prvků prováděných velmi rychle na pružné dráze.


Soutěže se pořádaly již ve 30. letech 20. století, první mezinárodní závody se však konaly až v roce 1976. V roce 1999 se i tumbling zařadil pod patronát FIG.

Skoky na trampolíně a figury

Figury jsou kombinací salt a vrtů. Hybný moment pro salto získá skokan změnou těžiště. Vrut je možno začít ve vzduchu nebo v kontaktu s podlahou nebo trampolínou. Ve vzduchu pouhé pokrčení nebo natažení paže způsobí dostatečnou změnu rovnováhy, která vyvolává rotaci.


Jeden z nejobtížnějších prvků současnosti se nazývá full full full – jedná se o trojné salto s vrutem v každém saltu.


Každý prvek je možno provádět ve třech pozicích: prohnutě, schylmo a skrčmo. Paže je nutno držet podél těla. Prvky prováděné toporně a schylmo jsou náročnější a znamenají více bodů.

Profil skokana na trampolíně

  • Zásadní je rychlost provedení, znalost prvků zpaměti a výjimečný smysl pro prostorovou orientaci.
  • Při tréninku se nejvíce využívá tzv. částečná metoda, při níž se komplexní prvky nacvičují po menších úsecích. Sportovci postupně hledají referenční body, které jim dovolí provést několikanásobnou kombinaci salt a vrutů.
  • Specialisté na trumling jsou většinou bývalí gymnasté, jejich trénink je zaměřen na svalovou sílu. Musí mít velmi silný odraz, aby získali dostatečnou horizontální rychlost.

Trampolína je skvělým prostředkem k hubnutí

Děti a trampolína - trampolining

Poweriser - skokanem snadno a rychle

A někdy prostě potřebujete padák

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies