Turecko a typická turecká kuchyně

Turecko stojí za návštěvu. Turecko je pro nás stále země exotická, pro mnohé z vás bude možná překvapením, jak vyspělá země to je. Když Turecko navštívíte, zaručeně se tam ještě jednou vrátíte, prostě vás okouzlí svou atmosférou.
Malé přístavní město Fethiye v oblasti Středozemního moře

Základní informace o Turecku

Turecká republika má rozlohu 780 580 km2. Turecko je omýváno Černým, Marmarským, Egejským a Středozemním mořem. 99 % obyvatel tvoří muslimové. Úředním jazykem je turečtina, ale v turistických oblastech se domluvíte německy, anglicky i částečně rusky.
Při cestě do Turecka je nutný pouze cestovní pas platný minimálně 3 měsíce po návratu.

Podnebí Turecka

Podnebí je v Turecku středomořské subtropické, silně ovlivněné nadmořskou výškou. Vnitrozemí má kontinentální klima často s velkými výkyvy teplot. Přímořské oblasti mají klima s vynikajícími podmínkami k rekreaci od května až do října.

Turecká kuchyně

Turecká kuchyně je velmi zdravá a pestrá. Je ovlivněna spoustou kultur, tradicemi centrální anatolské kuchyně a národů středomoří, je značně ovlivněna i arabskou kuchyní.
Jídla jsou složena hlavně ze zeleniny, která se díky tureckému klimatu sklízí po celý rok. Podstatnou část jídla tvoří saláty. Snídaně se zpravidla skládá z bílého balkánského sýra, bílého pečiva, oliv, marmelády nebo medu, jogurtu, vajec a zeleniny.
Jídlo je pro turky vždy událost, patří k největším radostem dne, proto má několikachodová večeře velký význam i jako rodinná tradice. Hlavní součást večeře tvoří teplé i studené předkrmy, např. sýr, olivy, polévka, saláty z rajčat, opékaných či grilovaných okurek, lilků, paprik, červeného zelí, specialitou je salát z libečku a petrželové natě.
Maso je v turecké kuchyni pouze doplňkem, nikoliv hlavním chodem. Turci nejí vepřové maso, proto se upravuje převážně kuřecí, jehněčí a skopové maso, které se krájí na kousky a vaří se zeleninou, případně griluje.
Rybí maso patří v Turecku mezi dražší, proto bývá podáváno spíše při slavnostnějších příležitostech. Nezbytnou součástí večeře jsou i přílohy, např. rýže - tzv. pilav, hranolky a bílý chléb, ze kterého Turci odlamují kousky a přikusují je ke každému jídlu.
Zvláštním druhem chleba je tzv. pide, což je chlebová placka, v restauraci zpravidla podávaná s mletým masem a kořením nebo sýrem, tzv. lahmacun. K většině jídel je podáván i bílý jogurt.
Jako dezert po jídle vám turci po jídle nabídnou med - často ještě v plástvích, různé sladké zákusky, baklava - listové těsto s medem a ořechy, halva, zmrzlina nebo ovoce.

Turecké nápoje

Nealkoholické nápoje

Nejrozšířenějším nealkoholickým nápojem v Turecku je silný černý turecký čaj. Dostanete jej zpravidla hodně oslazený v malých skleněných šálcích. Podává se prakticky kdekoliv a při každé návštěvě turecké rodiny vám jej nabídnou. Zajímavou alternativou čaje je jablečný nebo fíkový čaj, z bylinkových lipový a i čerstvý mátový čaj. Typická je i turecká káva, která se připravuje převařením v džezvě.
Velmi oblíbené jsou čerstvě vymačkané šťávy z téměř všech druhů ovoce, nejčastěji višňové, meruňkové, broskvové a pomerančové.
V turecké restauraci vám nabídnou ke každému jídlu ayran - lehce osolený jogurtový nápoj. V hotelích obvykle podávají džusy a rozpustné sladší nápoje, které jsou pro nás už známější.

Alkoholické nápoje

Protože je Turecko muslimskou zemí, většina Turků alkohol vůbec nepije. To však neznamená, že nenajdete alkoholy pro Turecko typické. Určitě ochutnejte turecké pivo Efes.
Typickým alkoholickým nápojem je raki - neboli lví mléko - čirá anýzová pálenka se zbarví bíle, jakmile je zředěna vodou, odtud pramení název.
Chuťově zajímavá, ale poněkud dražší jsou kvalitní i turecká červená i bílá vína. Turkové jsou také mistři v přípravě různých alkoholických koktejlů.

Kam na dovolenou?

Další články:

Sahara - tajemná poušť

Pyramidy

Toskánsko a pár tipů na cesty

Brazílie a dovolená snů

Malta a par tipů na cesty

Velká čínská zeď

Thajské království

Jaderské moře - nejmodřejší na světě

Mrtvé moře

Kanárské ostrovy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies