Vánoce v exotických zemích

Zajímá vás, jak se slaví Vánoce v jiných zemích? Nahlédněte s námi do různých částí světa a seznamte se s tamními zvyky, které jsou pro domorodce mnohaletou tradicí.

Vánoční dárky s mašlí

Tradiční vánoce u nás

Říká se, jiný kraj, jiný mrav. Toto pořekadlo platí i o Vánocích, neboť Vánoce se slaví v každé zemi úplně jinak. Podstata zůstává většinou stejná, mění se ale zvyky, které lidé dodržují po dlouhá desetiletí nebo i staletí. Někde však se svými tradicemi teprve začínají anebo je také přejímají od jiných.

V Čechách se Vánoce a Štědrý den slaví 24. prosince, stejně jako v některých částech Evropy. Tento den je nejdůležitější hlavně pro malé děti, které se těší, že dostanou od Ježíška spoustu dárečků. Jí se slavnostní večeře, která může být o několika chodech, většinou ale nechybí rybí polévka, bramborový salát a smažený kapr.

Afrika

Zhruba třetina obyvatel Afriky je křesťanská, Vánoce se tedy slaví i v některých částech Afriky. Vánoční stromek je zde ale vyměněn za zdejší stromy, většinou palmy, které se ozdobí krásnými světýlky. Na jihu kontinentu se ale Vánoce slaví podobně jako například ve Velké Británii, jí se krocan a švestkový pudink a strojí se vánoční stromek, pod který naděluje Santa Claus.

Japonsko

Ví se, že Japonsko je zhruba z poloviny buddhistické a z té druhé šintoistické. Klasické Vánoce, které jsou původně křesťanské, se tedy v Japonsku neslaví. Některé domácnosti ale odkoukaly západní zvyky a na Vánoce u nich nechybí vánoční cukroví a dokonce ani Santa Claus. Stromeček ale u Japonců nehledejte. Dárky se nadělují hlavně dětem, které najdou ráno u své postele.

Austrálie

Austrálie není tolik považována za exotickou zemi, ale trávit Vánoce uprostřed léta tak trochu exotické je. V prosinci tam totiž vládnou opravdu vysoké teploty. Na Vánoce vyráží rodiny na pikniky, kde se jí převážně studená kuchyně. V noci z 24. na 25. pak pod ustrojený vánoční stromeček naděluje dárky Santa Claus.

Čína

Santu Clause najdeme také v Číně, kde jde spíš o komerční záležitost a Vánoce jako takové se zde neslaví. Tyto západní svátky tu probíhají podobně jako v Japonsku a v některých rodinách si také nadělují dárky. Číňané se soustředí hlavně na své svátky a nejdůležitějším z nich je Čínský nový rok. Pro něj není stanoveno žádné pevné datum, jde o pohyblivý svátek, který se odehrává určitý den mezi 21. lednem a 20. únorem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies