Vše o hubnutí

Nadváha i obezita jsou estetickým, ale i zdravotním problémem spousty lidí. Proto je také pochopitelné, že se po určité době, kdy se svojí vysokou váhou zažijete ne zrovna malé obtíže, rozhodnete udělat změnu, a to zhubnout…

Zelené jablko omotané metrem

Hubnutí není jen o omezení stravy

Omezíte-li kterýmkoliv způsobem stravu, v hubnutí vám to přinese jen krátkodobý výsledek. Hubnutí bývá ve většině případech založeno na omezení přijmu kalorií, s nímž je spojen úbytek živin a tělu pak chybí důležité látky. Když s dietou skončíte (a to nejčastěji z důvodu hladu, ohrožení zdraví nebo nervozity), tělo si začne vytvářet zásoby, aby se připravilo na další dietu. Je to jakási obrana našeho organizmu, která se ovšem projeví jako dobře známý JO-JO efekt. Konečná váha pak bývá většinou vyšší než ta původní, a tak to funguje hubnutí za hubnutím.

 

Jak z tohoto bludného kruhu uniknout? Je třeba omezit pouze příjem kalorií, ale ponechat živiny, minerály a důležité stopové prvky. Tím váš organismus nemá potřebu vytvářet zásoby a JO-JO efekt se nedostaví. Hodně vám pomohou i antioxidanty. Když se tělo pročistí, lépe pak spaluje tuky. Všechny tyto požadavky splňují například detoxikační a zeštihlující minerální kůry, které dnes doporučuje řada odborníků.

Součástí hubnutí jsou hubnoucí hříchy

Při hubnutí je hodně kritický večer

Pro většinu lidí je při hubnutí nejkritičtější večer. Přijdete z práce, jste unavení, téměř bez nálady a chcete si po náročném dni konečně sednout, najíst se a odpočívat. A právě tahle situace s sebou přináší spoustu chyb, které se po čase projeví kily navíc. Takže pokud chcete zhubnout dejte si místo chipsů nebo sladké tyčinky sušené ovoce, nakrájenou čerstvou zeleninu či ovoce. Následné hubnutí se určitě dostaví.

Od věci také není, když při hubnutí budete večeřet mezí 17 – 18 hodinou (nejlépe něco lehkého - třeba salát s tuňákem). Tělo pak bude mít dostatek času na to, aby potravu strávilo před usnutím.

Nedostatek pohybu během hubnutí

Jestliže berete návštěvu posilovny jako nejotravnější činnost, tak s hubnutím nikdy neuspějete. Zkuste si najít pohyb (sport), který vás bude bavit - výběr je opravdu široký. Když si denně dopřejete např. půlhodinovou procházku, bude to co nevidět na vaší postavě znát.

Málo spánku zamezí hubnutí

I spánek je při hubnutí hodně důležitý, proto ho neošizujte. Nedostatek spánku vám totiž přivodí podrážděnou náladu, následné sklony omezit dietu a jíst jen nezdravé věci pro doplnění energie. Vaše pozdní ulehání do postele se tak projeví nejen trpící pletí, bolestmi hlavy, váčky pod očima, ale také stoupající váhou, tedy žádným hubnutím. Více o spánku a hubnutí ZDE.

Negativní myšlenky vám hubnutí neusnadní

Pokud budete myslet negativně, hubnutí vám půjde opravdu těžko. Ztratíte velmi snadno odhodlání zhubnout, budete porušovat dietu a vrhat se na sladkosti pro zlepšení vaší nálady. Takže nemyslete na to, že nikdy nedokážete zhubnout, ale naopak, myslete pozitivně.

Některá fakta o hubnutí

  • Lidé trpící nadváhou vyšší než 15 kg průměrně umírají o 10 let dříve. Je u nich dvakrát vyšší výskyt chronických onemocnění a až čtyřikrát vyšší výskyt civilizačních chorob.
  • Základem správné výživy při hubnutí je mimo jiné i pitný režim. Ve většině zdrojích se uvádí vypít 2 – 2,5 litrů tekutin denně. Lékaři však při hubnutí doporučují vypít minimálně 0,4 litrů vody na každých 10 kilogramů hmotnosti.
  • Jedním z mýtů o hubnutí je představa, že pokud bude člověk držet dietu (např. že nebude nic jíst), tak zhubne. Pochopitelně, že se nadváha při hladovce snížit může, ale tělo ztrácí místo tuku svalovou hmotu a výsledkem je JO-JO efekt.

Základní stravovací návyky při hubnutí

  • Pravidelné stravování (každé 2 – 3 hodiny sníst menší jídlo)
  • Při hubnutí se vyhněte pocitům hladu
  • Důležitý je režim stravování
  • Vybírejte si chutná a hlavně dobře stravitelná jídla (stravitelnost je při hubnutí důležitá)
  • 20 minut po cvičení se najezte (doplňte sacharidy a poté bílkoviny)
  • Dodržujte při hubnutí pitný režim
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies