Zdravý Mikuláš

Mikulášká nadílka obvykle obsahuje spoustu nezdravých laskomin, ale to se dá v rámci jednoho dne přežít. Co ovšem může dítě poznamenat na celý život, je setkání s čertem. Jak zachovat kouzlo Mikuláše a přitom dítěti nezpůsobit zbytečné trauma?

Dítě s vánoční čepicí

Mikulášská nadílka trochu jinak

Sladkosti jsou nejčastějším způsobem odměny, pro dětské tělíčko jsou ale spíše za trest. Rafinovaný cukr je při procesu rafinace, tedy bělení, zbaven vitamínů a minerálů, které v přírodním stavu obsahuje. Aby tělo dokázalo rafinovaný cukr, nejen ve sladkostech obsažený, zpracovat, právě tyto vitamíny a minerály potřebuje – a pakliže v cukru nejsou přítomny, nezbývá mu tedy nic jiného než sáhnout do vlastních zásob! S každou sladkostí tak dítě ochuzujete o béčko, vápník, hořčík, fosfor, železo, chrom a mangan. Samozřejmě, za předpokladu, že má dítě zajištěný příjem ovoce a zeleniny a dalších zdraví prospěšných látek, občasná sladkost tolik neuškodí. Ale pokud své dítě skutečně milujete, raději mu tentokrát do Mikulášské nadílky dejte kromě laskomin také nějaké zdravé pochoutky. Hodí se také drobné hračky a věci pro štěstí.

Chuť na sladké - jak ji zahnat?

Nevhodné potraviny pro naše děti

Setkání s čertem – výchovná metoda nebo trauma na celý život?

Původní pojetí svátku Svatého Mikuláše nám má připomenout význam štědrosti, lásky k lidem a ochoty pomoci, protože přesně takový tento významný biskup z Myry byl. Mikuláš rozhodně nebyl žádný mravokárce, to lidé si ze svátku časem udělali příležitost, jak z dítek vymámit větší poslušnost. Skutečně jsou pak ale poslušnější? Pokud ano, je to spíše výsledek toho, že se bojí a ne toho, že pochopili, co je správné a co ne.

Přemýšleli jste někdy, co se při setkání s čertem odehrává uvnitř dítěte? Výhružky, že si dítě odnese s sebou do pekla, když nebude hodné, může spustit panické ataky, vnitřní zmatek, potlačení dětské přirozenosti. Není lepší motivovat dítě ke zlepšení chování pozitivním způsobem? Čert může být například úlisně hodný, svádět a pokoušet dítě, aby šlo s ním, říkat mu, že v pekle nemusí dělat nic, ani se mýt – ale dle toho být také připraven a náležitě smrdět. Měl by mu vyprávět, že v pekle může zlobit jak chce, že sice nemá žádné kamarády, ale to mu nevadí. Zkrátka mu nenápadně ukázat, že být zlobivý se nevyplácí. Další variantou je nezvat si do bytu či domu čerta vůbec. I samotný Mikuláš s andělem dokáží navodit tu správnou náladu! Ve skutečnosti ke svátku Svatého Mikuláše ani čert nepatří.

Základy výchovy - vybudujte si respekt u svých dětí

Když je na vás dítě příliš fixované

Jak zkrotit vzteklé dítě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies