Dovolená - jak vybírat

Trh v oblasti cestovního ruchu se za poslední léta výrazně změnil ve prospěch zákazníků. Jedinými limity jsou čas a rozpočet vaší domácnosti. Pak už stačí jen vybrat lokalitu a srovnávat...
Pohled na moře s ostrovy
Investice do nákupu rodinné dovolené se může díky opravdu rozsáhlé nabídce a možnostem téměř bez limitu pohybovat od tisícovek až do milionu korun. Není výjimkou, že za stejný pobyt v jednom hotelu můžete zaplatit až několikanásobně vyšší cenu, pokud dáváte přednost jistotě a nakupujete dovolenou hodně dopředu.

Výběr dovolené

Nejdřív zvolte místo pobytu

Výběr místa pobytu je prvním krokem. Teprve v tomto okamžiku můžete porovnávat ceny různých cestovek a výhodných nabídek. Rozdíl mezi původní a doprodejovou cenou roste s blížícím se dnem odjezdu a v absolutních částkách můžete ušetřit nejvíc na exotických zájezdech leteckou dopravou.

Tuzemská dovolená versus zahraniční

U dovolené v ČR je samozřejmě vzhledem k nižším cenám i menší rozdíl ceny u tzv. last minute zájezdů. Ale i tak mohou vaše náklady klesnout až o polovinu. Vždy je potřeba porovnávat kvalitu ubytování, termín zájezdu a co vše je v ceně zájezdu (zda se nevyskytují tzv. skryté náklady).

Skryté náklady dovolené

Mezi skryté náklady, které často nejsou v ceně zájezdů, patří letištní poplatky, připojištění nebo tzv. bakšišné, které je v některých destinacích nutností. V případě pobytů all inclusive si dejte pozor na rozsah služeb, často nejsou zahrnuty všechny druhy nápojů a zpravidla za alkoholické nápoje musíte platit.

Včasný nákup nebo last minute

Ke konci sezony přicházejí ke slovu nákupy tzv. last minute. Většina z vás, kteří nevydrželi čekat, zaplatila více, než ti, kteří nakoupili zájezd last minute. Včasný nákup je rozhodně sázkou na jistotu a pokud jde o výběr z last minute zájezdů, buďte opatrní. Finančně se vám výběr z last minute určitě vyplatí, ale služby často nejsou tak špičkové, protože jste prostě "méně platící" zákazníci.

Kam na dovolenou?

Další články:

Sahara - tajemná poušť

Pyramidy

Toskánsko a pár tipů na cesty

Brazílie a dovolená snů

Malta a par tipů na cesty

Velká čínská zeď

Thajské království

Turecko a typická turecká kuchyně

Jaderské moře - nejmodřejší na světě

Mrtvé moře

Kanárské ostrovy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies