Sardinie - evropský Karibik

Sardinie není žádný malý ostrůvek. Se svými 24 000 km2 je srovnatelný s rozlohou Moravy. Je právem nazýván evropským Karibikem. Costa Smeralda neboli Smaragdové pobřeží je jedním z nejkrásnějších v Evropě.
Loďky plující po moři v Sardinii
Sardinie je po Sicílii druhý největší ostrov Středozemního moře. Leží na západ od Itálie, jíž je součástí, a přesto má statut autonomní oblasti. Ostrov je rozdělen na 4 provincie: Cagliari, Sassari, Oristano a Nuoro. Havním městem je Cagliari na jihu ostrova. Od severně ležící Korsiky Sardinii odděluje 12 km široký průliv Bonifacio. Od italského a severoafrického pobřeží je vzdálena přibližně stejně. Obyvatelé ostrova, italsky zvaní Sardegna, mluví italsky s různými dialekty. Na venkově se ještě mluví původním jazykem, tedy sardsky.

Přírodní podmínky

Sardinie má převážně hornatý povrch, kterému dominuje masiv Gennargentu s nejvyšším vrcholem Punta Lamarmora (1834 m). Pobřeží je zde místy obtížně přístupné, ale zato překrásné na pohled.

Pláže na Sardinii

patří k nejkrásnějším v Evropě. Nejskvostnější je Costa Smeralda neboli Smaragdové pobřeží, kde se střídají útesy s rozlehlými zátokami a moře je křišťálově modré. Porto Cervo a Porto Rotondo jsou dvěmi nejprestižnějšími lokalitami na Costa Smeraldě. Svá sídla zde mají dokonce i italský a ruský prezident. Na Sardinii je spousta pláží dostupných pouze z moře, ale pokud je objevíte, najdete opravdový ráj. Jsou je téměř na všech přilehlých ostrovech tohoto souostroví. Některé byly pro svou krásu vyhlášeny národním parkem (Caprera, Budelli, Razzoli, Santa Maria).

Klimatické podmínky

Klima je mírné, s občasnými dešti, od června do září však zde prší jen minimálně. Sluníčko svítí na Sardinii od dubna do října, zvláště červencové a srpnové dny jsou horké. Průměrná letní teplota se pohybuje kolem 28 stupňů.

Historie Sardinie

Praobyvateli ostrova byli jeskynní lidé, sardinská kultura je velmi stará. Z mladší doby kamenné pocházejí stavby megalitické kultury. Název ostrova pochází zřejmě od bojovného kmene Sardanů, kteří přišli na ostrov ve 12. stol. př. n. l. O Sardinii usilovala spousta států. Autonomní statut získala až po 2. světové válce.

Hlavní město Cagliari - historický skvost ostrova

Cagliari je kulturním střediskem ostrova a je pokládáno za jedno z nejkrásnějších přístavních měst ve Středomoří. Turisty láká především na množství stavebních a historických památek.Z vysoko položené části městského opevnění se můžete pokochat výhledem na město a přístavní zátoku. Hojně navštěvovaný je románský Dóm z počátku 14. stol. a náměstí Piazza Indipendenza s Národním archeologickým muzeem, kde můžete shlédnout sbírku více než 400 bronzových soch z 8. – 5. stol. př. n. l. a sbírky řeckého a římského umění. Římský amfiteátr na svahu města je dosud využíván k letním divadelním představením.

Sportovní vyžití na Sardinii

Milovníci vodních sportů (jachtaření, surfing, kanoistika) a potápění si odtud odnesou nezapomenutelné zážitky. Pod mořskou hladinou totiž mohou kromě bohaté fauny pozorovat i i vraky lodí s jejich "poklady" nebo proplouvat mořskými jeskyněmi. Potápěčské středisko najdete na každém rohu. Na pobřeží Costa Smeraldy se nacházejí nejlepší golfová hřiště. Je zde i několik chovných stanic koní. Ať už se rozhodnete brázdit krajinu Sardinie na kole, pěšky nebo autem, domů se budete vracet s pocitem, že ráj přece jen existuje.

Kam na dovolenou?

Další články:

Zakynthos - ostrov vůní

New York pro vášnivé cestovatele

Paříž - město lásky a památek

Amazonka - největší řeka světa

Nový Zéland - země pána prstenů

Sahara - tajemná poušť

Pyramidy

Toskánsko a pár tipů na cesty

Brazílie a dovolená snů

Malta a par tipů na cesty

Velká čínská zeď

Thajské království

Turecko a typická turecká kuchyně

Jaderské moře - nejmodřejší na světě

Mrtvé moře

Kanárské ostrovy
Tropické deštné lesy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies