Hubneme po 30., 40. a 50. roce života

Tělo člověka se v průběhu života mění, takže v padesáti již není tak jednoduché zhubnout jako ve třiceti. Pokud ale víte, co si organismus ve kterém věku žádá, můžete si hubnutí značně ulehčit a ještě zlepšit své zdraví!

Zelené jablko v bílé misce

Jak se hubne ve třiceti

Ve třiceti je tělo ještě stále v plné kondici, takže pokud chcete zhubnout, snažte se hýbat, dokud můžete. Pokud jste na pohyb zvyklá, půjde vám hubnutí samo. Pakliže jste mu ale nikdy neholdovala, měla byste začít pozvolna – neznamená to ale, že se musíte přespříliš šetřit – vaše tělo dokáže podat výkony větší, než si dokáže představit! Chce to jen pravidelný trénink, postupné (ne nárazovité) zvyšování zátěže a pevnou vůli!

30 a jídelníček

Co se stravování týče, hlavními záškodníky jsou nezdravé pochoutky typu sladkosti (dejte si raději sušené ovoce) chipsy (zdravější jsou oříšky), slazené nápoje (co takhle zelený čaj?), bílé pečivo (celozrnné vás zasytí na delší dobu), pizza a další dobroty z kynutého těsta (koblihy), po kterých se velmi dobře „kyne“. Hubnout neznamená vzdát se všech dobrot, je to spíše o umění vyměnit nezdravé dobroty za zdravé, po kterých se nepřibírá. Zvyšte příjem ovoce a ze zeleninu často používejte jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Čtyřicítka na krku – hubnutí jde hůře

Mezi čtyřiceti a padesáti lety pro ženu nastává přelomové období – období klimakteria, kdy je ukončena menstruace vlivem snížení produkce ženského pohlavního hormonu – estrogenu. Každá žena toto období prožívá jinak, často se objevují výkyvy nálady, pocení, bušení srdce. Nevýhodou klimakteria je, že mnoho žen přibere na váze, i když se stravují stále stejně – vlivem hormonálních změn se totiž snižuje spotřeba kalorií. Abyste se dostala na svou původní váhu, budete muset zapojit alespoň jednoduché cvičení a změnit skladbu jídelníčku. Vhodná je pro vás uklidňující jóga, břišní tance, nenáročné a přesto velmi účinné posilování na Power Plate, plavání nebo kolo.

40 a jídelníček

Důležitá je pro toto období pravidelnost ve stravování – rozdělte si jídlo do pěti až šesti denních porcí a přestaňte mlsat u televize. Místo sucharů a sladidel si raději dopřejte tmavé pečivo a stevii, což je velmi zdravé a přitom nízkokalorické sladidlo. Psali jsme o něm v článku ZDE». Nezapomeňte na dostatek bílkovin, omega-3 mastných kyselin (zdrojem je rybí maso, olivový olej) a dopřávejte si jogurty s probiotickými bakteriemi. Váš organismus tyto látky po čtyřicítce potřebuje jako sůl!

Padesátka vyžaduje pevné odhodlání

Hlavním úskalím hubnutí po padesátce je absolutní nedostatek jakéhokoliv pohybu. Přitom stačí více zapojit chůzi (ideální je tzv. rychlá chůze, při které účinně spalujete tuky a udržujete tělo v kondici), občas se projet na kole nebo na rotopedu, zaplavat si. Vhodný je také aquaerobic nebo pilates. Všechny tyto sporty jsou vhodné i pro ty, kteří mají potíže s klouby či vazy. Sportujte alespoň dvakrát denně.

50 a jídelníček

Jídelníček ženy padesátnice by měl být především zdravý. Tučné maso a uzeniny nahraďte kvalitním masem libovým, levné produkty zase raději dražšími, ale kvalitními. Pozor také na jednoduché cukry – způsobují výkyvy hladiny krevního cukru a podílí se na vzniku cukrovky. V době starobního důchodu, kdy máme spoustu času samy na sebe, ale někdy samy nevíme, co si s tolika volnými chvílemi počít, se může stát, že jíme z nudy nebo jídlem tlumíme deprese. Objevení koníčku, který vás bude skutečně naplňovat, může být cestou k vyváženějšímu jídelníčku.

Mohlo by vás také zajímat:

Diabetická dieta

Psychologie hubnutí

Hubnutí s česnekem

Detoxikační kúra nastartuje hubnutí

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies