Kypr - Afroditin ostrov neobvyklých možností

Kypr je nádherný ostrov s bohatou historií, krásnou přírodou a nesčetným sportovním vyžitím. U kyperských břehů se zrodila z mořské pěny bohyně Afrodité, proto je také Kypr označován jako "Afroditin ostrov".
Nejčistší moře na Kypru v Řecku

Kypr - základní informace o zemi

Ostrov Kypr je třetí největší ostrov ve Středozemním moři. Leží jihovýchodně od Malé Asie. Je rozdělen na dvě části: Kyperskou republiku (řeckou část) a Tureckou republiku severního Kypru (tureckou republiku). Tyto dvě části jsou rozděleny takzvanou zelenou linií (Attilovou linií).

 

Na Kypru si příjdou na své jak milovníci historie (Páfos, Kostely v oblasti Troodosu s nástěnnými malbami, Chirokoitia), tak také milovníci sportu ve všech podobách. V rušných ulicích Kypru, kde to "žije" nočním životem, se také určitě nudit nebudete.

Kypr - ideální země pro letní i zimní dovolenou

Zní to sice neuvěřitelně, ale na ostrově Kypr se právě v těchto měsících, které jsou nejchladnější v roce, můžete prohánět po sjezdovkách zasněžených hřebenů ve vnitrozemí. Po dopoledním lyžování a užívání si chladivého sněhu, vám pak nic nebude bránit, odpoledne vyrazit v tričku k břehům moře a nechat se prohřívat jemnými paprsky slunce.  

Počasí na Kypru přeje turistům

Z dlouhodobě naměřených meteorologických hodnot spadne v průměru okolo 30 až 40 centimetrů srážek. Vše převážně v zimě - během ledna a února, na horách se jedná o srážky sněhové. V nížinách se setkáte s nejnižšími teplotami okolo 8 °C.

Tipy na výlety

Hornaté vnitrozemské pohoří Troodos - ideální místo pro lyžování

Cestou po jeho svazích potkáte bezpočet krásných vesniček a klášterů. V letních měsících se zde podnikají nenáročné turistické výlety. V zimě pak ve výšce 1900 metrů nad mořem nabízí pohoří opravdu dostačující podmínky pro kvalitní lyžování.

 

Nejvyšší bod Olympos se nachází ve výšce 1 952 metrů nad mořem. Zima je zde ovšem hodně krátká. Ideální podmínky pro zasněžené vršky jsou v měsících leden, únor a počátek března. 

Za zábavou do Ayia Napa

Ayia Napa je nejnavštěvovanější letovisko na celém ostrově. Pokud tedy ještě budete chtít po lyžování hledat rušné letovisko s noční zábavou, pak s největší pravděpodobností vaše cesta povede právě zde. 

Toulky za historií - Larnaka

Larnaka je třetím největším městem Kypru, ve kterém se nachází přístav i letiště. Zde nalezneme jak řeckou, tak také tureckou kulturu. Poblíž Larnaky se nachází posvátné islámské místo s hrobem, ve kterém jsou dle legend uloženy ostatky Mohameda.

Dovolená a cestování

Mexiko - Země Mayů

Lesbos - ostrov lesbiček?

Djerba – ostrov zlatých pláží

Egypt – ráj českých turistů?

Zapomenutý ostrov Réunion

Turecko - křižovatka kultur

Cestujeme za teplem na Liparské ostrovy

Laos, země chrámů a deštných pralesů

USA – důležité informace o zemi

Káhira a její město mrtvých

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies