Mýty o (ne)plodnosti

O plodnosti koluje řada nepodložených názorů – například, že jej negativně ovlivňují kvasinkové infekce, potrat nebo epilepsie. Kdy se máte skutečně bát a kdy jde o planý poplach?

Ruce držící těhotenské bříško

Mohou mít ženy s epilepsií dítě?

Ženy trpící epilepsií děti mít mohou. Samotná epilepsie ale nesnižuje plodnost pacientky a žena může s epilepsií zvládnout jak těhotenství, tak i porod a samotné mateřství – podmínkou je ovšem dohled specialisty. Pro zdárný průběh těhotenství je ale ideální zastavit se u neurologa ještě předtím, než otěhotníte. Udělá vám potřebná vyšetření a vymění léky za ty, které nejsou škodlivé pro dítě. Výjimkou, kdy se těhotěnství nedoporučuje, jsou případy opravdu těžké epilepsie, kdy by silné záchvaty mohly ohrozit zdraví matky i plodu.

Kvasinkové infekce ovlivňují plodnost nepřímo

Trpíte často vaginálními kvasinkovými infekcemi? Pak můžete být klidná, samotná infekce vliv na otěhotnění nemá, a to ani pokud se vyskytuje opakovaně. Na plodnost ale mohou mít vliv jiné faktory, které infekce vyvolává – dočasně zvýšená hladina estrogenu, snížení četnosti styku anebo také naopak zvýšení v době, kdy nemáte žádné potíže – tím ale dochází k oděrkám, které usazení kvasinek opět podporují. Jak se dostat z bludného kruhu ven? Změnit životosprávu na zdravější (vynechat zejména plísňové sýry, pivo, omezit příjem cukru), nosit pouze bavlněné kalhotky. Pozor také na punčocháče a těsné kalhoty, ve kterých se vaše intimní partie snadno zapotí a kvasinky tak mají opět vytvořené ideální prostředí pro množení.

Potrat = neplodnost?

Pokud jste potratila, neznamená to automaticky, že již nebudete moci mít děti. Riziko neplodnosti tu je ale tehdy, pokud jste potratila více než jednou. Jak moc má umělé přerušení těhotenství vliv na další otěhotnění se odborníci dodnes dohadují, někdy je ale samotnou příčinou spíše psychika – výčitky a sebenenávist.

Pohlavní nemoci? Pozor na ně!

Prodělaná pohlavní choroba nemusí mít vliv na plodnost, pakliže byla odhalena a zdárně vyléčena. Co se ale neléčených pohlavních nemocí týče, mohou způsobit jak poruchy plodnosti nebo úplnou neplodnost, tak i samovolný potrat, předčasný porod nebo poškození zdraví dítěte. Bohužel příznaky některých nemocí jsou natolik nenápadné nebo je žena připisuje jiným nemocem, že nemusí dojít k odhalení záškodníka včas.

Skryté příčiny neplodnosti

Kdy je nejvhodnější čas počít dítě?

Asistovaná reprodukce - šance pro neplodné

Orientální tanec zvyšuje sebevědomí i plodnost

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies