Narcismus

Narcismus je přehnané zaujetí sebou samotným. Tento typ poruchy osobnosti patří v dnešní době k velmi rozšířeným. Jak ale poznat, kdy jde jen o sklony k narcismu a kdy o vážnou poruchu? Čtěte o projevech narcismu, jeho příčinách i způsobu léčby.
Žena hledící na sebe do zrcadla

Psychologie narcismu

Pojem narcismus nejlépe vystihuje řecká báj o Narcissovi, podle kterého také tato psychická anomálie dostala název. Příběh končí utonutím krásného mladého muže poté, co spadne do jezera, když přehnaně obdivuje svůj odraz na hladině. Jeden z největších mýtů je, že narcista příliš miluje sám sebe. Ve skutečnosti své pravé já nenávidí, miluje představu, kterou si o sobě vytvořil – onen odraz na hladině..

Lehký a těžký narcismus

Narcismus má různé stupně – malinko narcistický může být každý z nás. Lidé se sklony k narcismu dokáží pomoci druhým – věří totiž, že svedou cokoliv. Jsou méně povrchní a nepřetvářejí se. Jsou také mnohem šťastnější. Pokud ale dotyčný žije z obdivu druhých a ponižuje nebo nenávidí každého, kdo se opováží jej zkritizovat, jedná se o klinickou poruchu.

Projevy narcismu

Narcista se projevuje touhou být středem pozornosti, předvádí se a působí až extrémně sebevědomě. Ve společnosti je Narcis bavičem, potřebuje publikum, které mu bude tleskat. Protože je přesvědčen o svém právu na obdiv, velmi snadno se urazí a i sebemenší nekalá připomínka v něm zapálí plamen zášťe. Být obdivován je pro něj důležitější než mít skutečné přátele. Druhé buďto idealisticky miluje nebo nenávidí – nedokáže pochopit, že lidé jsou dobří i zlí zároveň. Pro narcise je vše černé nebo bílé.

 

Absolutně mu chybí empatie – schopnost vcítit se do pocitů druhého. Své city ale dokáže předstírat dokonale. Je zaujatý pouze sám sebou, touží zůstat stále mlád a závidí lidem, kteří jsou očividně šťastní. Často jím zmítá deprese – zvlášť pokud se dotkne svého právého já, jenž není tak dokonalé, jak se neustále tváří.

 

Úspěchy narcista přisuzuje sobě, neúspěchy druhým, osudu nebo světu. Nedokáže přiznat, že něco neví nebo neumí. Přiznání by otřáslo jeho ideální představou o sobě samém. Posledním podstatným projevem narcismu je neschopnost být sám – potřebuje přece své publikum.

Příčiny narcismu

U zrodu narcismu většinou stojí nejistota a pocit méněcennosti v dětství. Příčinou může být také ublížení jinou osobou – tím, že se zraněné dítě stáhne do sebe, chrání se před dalším ublížením. Vytvoří si o sobě obraz dokonalého člověka a investuje pouze do sebe. Svůj obraz dokonalosti pak považuje za skutečnější než je realita.

Léčba narcismu

Léčba narcismu je složitá a zdlouhavá. Za prvé narcista nikdy nepřizná, že by měl nějaký problém, je přece dokonalý. Pokud se ale přece jen podaří dotáhnout jej k terapeutovi, je nutné vrátit se ke svým skrytým zraněním z dětství, pochopit je a tím postupně odkrývat obraz jeho skutečného já. Svou přecitlivělost na kritiku by měl narcista řešit vtipně, dělat si legraci sám ze sebe. Nakonec se musí naučit přijímat sebe sama.

Trpíte narcismem?

Narcismus můžete poznat na první pohled. Dotyčný na sebe upoutá pozornost už pouhým vzhledem – až přehnaně totiž pečuje o své oblékání a vizáž. Zkuste jej pochválit – okamžitě vás začne mít rád. Pak jej malinko zkritizujte – vrátí vám to třikrát tolik. Narcista bude neustále mluvit jen sám o sobě, bude vyžadovat pozornost. Jak se máte, se zeptá, jen pokud se nudí.

Více článků na téma „psychologie“

Tréma je prevít

Krize středního věku

Psychologie pro tělo

Psychologie hubnutí

Léčba pomocí arteterapie

Deprese – jak ji překonat

Psychoterapie aneb nebojte se psychologa 


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies