Potravinové doplňky – to nejlepší pro naše zdraví?

Pro zdraví svoje a svých blízkých chceme udělat maximum. Proto v dobré víře utrácíme v lékárnách nemalé částky za potravinové doplňky, jejichž úžasné účinky vychvalují reklamy v novinách i televizi. Vyplatí se investice do nich vložená?
Žena stojící po kolena ve vodě

Zdravý selský rozum

Před koupí jakéhokoli drahého preparátu se řiďte vlastním rozumem: je samozřejmé, že reklama ho bude chválit – ostatně je placená z kapes výrobce, v jehož zájmu je prodat co nejvíc a vydělat. V ideálním případě, pokud se stravujeme zdravě a vyváženě, máme dostatek všech vitamínů a minerálních látek.

Rozdíl mezi přirozenými a syntetickými vitamíny

I když výsledky podávání syntetických vitamínů jsou uspokojující, přirozené vitamíny mají příznivější účinek. Chemická analýza obou může být stejná, ale přirozené vitamíny jsou „bohatší“, protože obsahují přírodní bioenergetické látky. Syntetický vitamín C je jen kyselina askorbová. Přípravek C vitamínu ze šípků obsahuje celý C vitamínový komplex s bioflavonoidy, které zvyšují jeho účinek.

 

Přírodní vitamín E, který obsahuje nejen alfa-, ale všechny tokoferoly, je účinnější než jeho syntetická kopie. Podle některých lékařů může sloučenina připravená chemicky u některých lidí vyvolat reakci, ačkoli na tutéž sloučeninu přírodního původu alergičtí nejsou. Přirozené přípravky vyvolávají méně žaludečních a střevních potíží a mnohem méně toxických reakcí v případě požití nadměrné dávky.

Co obsahuje vitamínový přípravek

Vitamínový přípravek není jen tableta nebo kapsle, kterou spolknete. Některé z látek, které obsahuje, není nutné uvádět na štítku a nejčastěji se to ani nedělá. Co tedy s potravinovým doplňkem polykáme?

 

  • Ředicí nebo plnící látky – nejčastěji dikalciumfosfát, někdy sorbitol a celulóza
  • Vazebné látky – celulóza a acetylcelulóza, gumi arabice, lecithin, sorbitol
  • Lubrikanty – kalciumstearát, silika, magnesiumstearát
  • Dezintegrující látky – gumi arabice, algin, alginát
  • Barviva – např. chlorofyl
  • Ochucovací látky, sladidla – fruktóza, dextriny, sorbitol, maltóza, nutrasweet
  • Potahové látky – zein, brazilský vosk
  • Sušicí látky – silikagel

Potravinové doplňky - pro a proti

Každé užívání potravinových doplňků hlaste svému lékaři. Některé z nich – např. železo nebo vápník – mohou ovlivnit vstřebávání antibiotik a jiných léků. Jsou situace, kdy vám potravinové doplňky doporučí přímo lékař. To se týká žen, které chtějí otěhotnět. Jejich gynekolog jim doporučí alespoň tři měsíce před otěhotněním užívání kyseliny listové, která prokazatelně snižuje riziko vrozených a vývojových vad u dětí.

 

Těhotným ženám může být předepsáno užívání železa, protože velmi často se u nich vyskytuje lehká anémie. Naproti tomu by se těhotné ženy měly v prvních měsících těhotenství vyvarovat vysokých dávek syntetického vitamínu A /v přirozené formě nevadí/.

Další zajímavé články z rubriky přípravky pro zdraví

Péče o pleť ve 20, 30, 40, 50-ti letech

Deodoranty versus antiperspiranty

Péče o mastné vlasy - jak na to?

Lupy - pryč s nimi

Kosmetika z konopí - pro a proti

Bambucké máslo - hotový zázrak

Tablety na opalování



Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies