Protikvasinková dieta
Protikvasinková dieta je založena na vyloučení cukru a bílé mouky. První dva týdny se jídelníček skládá jen z libového masa, nejlépe rybího a kuřecího, mléčných výrobků a zeleniny.
Po dvou týdnech se do jídelníčku zařazuje ovoce, celozrnné pečivo, brambory nebo celozrnná rýže. Povoleny jsou také za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, mléčný cukr, umělá sladidla a rostlinné oleje.
Jak dlouho protikvasinkovou dietu dodržovat?
Protikvasinková dieta obvykle trvá 3 až 6 měsíců. Aby se kvasinky opět nevrátily, doporučuje se ji držet i déle.
Vhodné potraviny při protikvasinkové dietě
Zelenina:
Brambory, brokolice, cibule, červená řepa, avokáda, celer, sója, špenát, zelí, mrkev, olivy, paprika, okurky, fazole, čínské zelí, ředkvičky, rajčata, pažitka, cuketa, řeřicha, pórek, listový salát
Ovoce:
Jablka, citróny, hrušky, grepy
Koření:
Bylinky, pepř, skořice, sůl, majoránka, hořčice, vanilka, tymián
Obilí:
Jáhly, pohanka, celozrnné výrobky, chléb z kvasu
Živočišné produkty:
Mléko, ryby, tvaroh, jogurt, podmáslí, vejce, sýry, mořské plody, maso (kromě vepřového), želatina
Ořechy a semena:
Vlašské ořechy, lískové oříšky, sezamová semínka, dýňová semena, kešu ořechy, slunečnicová semena, burské oříšky, kokosové ořechy
Tuky a oleje:
Rostlinné oleje, za studena lisované a nerafinované čisté margaríny
Sladidla:
Umělá sladidla (acesulfam, sacharin, aspartam, cyklamát), mléčný cukr
Nápoje:
Minerální vody, čaje (kromě ovocných), zeleninové šťávy
Pravidla protikvasinkové diety
- V první řadě musí váš jídelníček obsahovat zeleninu a saláty.
- Jezte často kysané a bílé zelí, cibuli, hořčici, podmáslí aj. – jsou nepřáteli kvasinek.
- Vyhýbejte se jakýmkoliv konzervám.
- Místo klasického koření používejte bylinky a šetřete solí.
- Zeleninu připravujte metodami jako je vaření v páře, dušení, ohřívání ve varných sáčcích nebo v nádobí z keramiky. Zachovají se tak vitamíny a minerály.
- Vyhýbejte se jídlům z cukru a bílé mouky.
- Pijte dostatečné množství minerální vody, zeleninové šťávy či bylinkového čaje.
Diskuze