Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Protikvasinková dieta - bez cukru a bílé mouky

Kvasinkové onemocnění je poměrně nepříjemné a jeho léčba musí být vždy doplněna protikvasinkovou dietou. Ta spočívá především ve vyloučení dvou věcí, jimiž jsou sladkosti a bílá mouka.

Zeleninový salát s plátky hřibů v barevné misce

Protikvasinková dieta

Protikvasinková dieta je založena na vyloučení cukru a bílé mouky. První dva týdny se jídelníček skládá jen z libového masa, nejlépe rybího a kuřecího, mléčných výrobků a zeleniny.

Po dvou týdnech se do jídelníčku zařazuje ovoce, celozrnné pečivo, brambory nebo celozrnná rýže. Povoleny jsou také za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, mléčný cukr, umělá sladidla a rostlinné oleje.

Jak dlouho protikvasinkovou dietu dodržovat?

Protikvasinková dieta obvykle trvá 3 až 6 měsíců. Aby se kvasinky opět nevrátily, doporučuje se ji držet i déle.

Vhodné potraviny při protikvasinkové dietě

Zelenina:

Brambory, brokolice, cibule, červená řepa, avokáda, celer, sója, špenát, zelí, mrkev, olivy, paprika, okurky, fazole, čínské zelí, ředkvičky, rajčata, pažitka, cuketa, řeřicha, pórek, listový salát

Ovoce:

Jablka, citróny, hrušky, grepy

Koření:

Bylinky, pepř, skořice, sůl, majoránka, hořčice, vanilka, tymián

Obilí:

Jáhly, pohanka, celozrnné výrobky, chléb z kvasu

Živočišné produkty:

Mléko, ryby, tvaroh, jogurt, podmáslí, vejce, sýry, mořské plody, maso (kromě vepřového), želatina

Ořechy a semena:

Vlašské ořechy, lískové oříšky, sezamová semínka, dýňová semena, kešu ořechy, slunečnicová semena, burské oříšky, kokosové ořechy

Tuky a oleje:

Rostlinné oleje, za studena lisované a nerafinované čisté margaríny

Sladidla:

Umělá sladidla (acesulfam, sacharin, aspartam, cyklamát), mléčný cukr

Nápoje:

Minerální vody, čaje (kromě ovocných), zeleninové šťávy

Pravidla protikvasinkové diety

  • V první řadě musí váš jídelníček obsahovat zeleninu a saláty.
  • Jezte často kysané a bílé zelí, cibuli, hořčici, podmáslí aj. – jsou nepřáteli kvasinek.
  • Vyhýbejte se jakýmkoliv konzervám.
  • Místo klasického koření používejte bylinky a šetřete solí.
  • Zeleninu připravujte metodami jako je vaření v páře, dušení, ohřívání ve varných sáčcích nebo v nádobí z keramiky. Zachovají se tak vitamíny a minerály.
  • Vyhýbejte se jídlům z cukru a bílé mouky.
  • Pijte dostatečné množství minerální vody, zeleninové šťávy či bylinkového čaje.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Souvisejicí články

Vázání na snowboardu

Snowboarding

07.03.2006

Tři kostky cukru

Craving

08.03.2006

Detail plaveckého bazénu

Aqua aerobic

08.03.2006

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů