Protikvasinková dieta - bez cukru a bílé mouky

Kvasinkové onemocnění je poměrně nepříjemné a jeho léčba musí být vždy doplněna protikvasinkovou dietou. Ta spočívá především ve vyloučení dvou věcí, jimiž jsou sladkosti a bílá mouka.

Zeleninový salát s plátky hřibů v barevné misce

Protikvasinková dieta

Protikvasinková dieta je založena na vyloučení cukru a bílé mouky. První dva týdny se jídelníček skládá jen z libového masa, nejlépe rybího a kuřecího, mléčných výrobků a zeleniny.

Po dvou týdnech se do jídelníčku zařazuje ovoce, celozrnné pečivo, brambory nebo celozrnná rýže. Povoleny jsou také za studena lisované a nerafinované čisté margaríny, mléčný cukr, umělá sladidla a rostlinné oleje.

Jak dlouho protikvasinkovou dietu dodržovat?

Protikvasinková dieta obvykle trvá 3 až 6 měsíců. Aby se kvasinky opět nevrátily, doporučuje se ji držet i déle.

Vhodné potraviny při protikvasinkové dietě

Zelenina:

Brambory, brokolice, cibule, červená řepa, avokáda, celer, sója, špenát, zelí, mrkev, olivy, paprika, okurky, fazole, čínské zelí, ředkvičky, rajčata, pažitka, cuketa, řeřicha, pórek, listový salát

Ovoce:

Jablka, citróny, hrušky, grepy

Koření:

Bylinky, pepř, skořice, sůl, majoránka, hořčice, vanilka, tymián

Obilí:

Jáhly, pohanka, celozrnné výrobky, chléb z kvasu

Živočišné produkty:

Mléko, ryby, tvaroh, jogurt, podmáslí, vejce, sýry, mořské plody, maso (kromě vepřového), želatina

Ořechy a semena:

Vlašské ořechy, lískové oříšky, sezamová semínka, dýňová semena, kešu ořechy, slunečnicová semena, burské oříšky, kokosové ořechy

Tuky a oleje:

Rostlinné oleje, za studena lisované a nerafinované čisté margaríny

Sladidla:

Umělá sladidla (acesulfam, sacharin, aspartam, cyklamát), mléčný cukr

Nápoje:

Minerální vody, čaje (kromě ovocných), zeleninové šťávy

Pravidla protikvasinkové diety

  • V první řadě musí váš jídelníček obsahovat zeleninu a saláty.
  • Jezte často kysané a bílé zelí, cibuli, hořčici, podmáslí aj. – jsou nepřáteli kvasinek.
  • Vyhýbejte se jakýmkoliv konzervám.
  • Místo klasického koření používejte bylinky a šetřete solí.
  • Zeleninu připravujte metodami jako je vaření v páře, dušení, ohřívání ve varných sáčcích nebo v nádobí z keramiky. Zachovají se tak vitamíny a minerály.
  • Vyhýbejte se jídlům z cukru a bílé mouky.
  • Pijte dostatečné množství minerální vody, zeleninové šťávy či bylinkového čaje.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies