Relaxační cvičení součástí denního režimu

Jistě to znáte sami. Pokaždé, když pociťujete úzkost nebo jste ve stresu, vaše svaly se napnou. A jakmile se napnou příliš, objeví se ve vašem těle nepříjemné pocity, kterými mohou být bolest hlavy, bolest v zádech, třes, sevření na hrudi aj.
Žena opírající si ruku o bradu

Takovéto pocity bohužel úzkost ještě zvyšují, což vede ještě k většímu napětí ve svalech. Výsledkem pak je začarovaný kruh narůstajícího napětí, které je čím dál víc nepříjemné.


Nejlepším a zároveň nejúčinnějším způsobem, jak kontrolovat vaše tělesné pocity, které jsou vyvolané úzkostí či stresem, je relaxace. Vyzkoušejte relaxaci jídlem - více v článku. Samozřejmě, že relaxace neznamená jen sedět na gauči před televizí nebo věnovat se nějakému vašemu koníčku. Musíte se naučit, jak snížit napětí v těle, a to kdykoliv si to přejete a potřebujete.

Některá z pravidel relaxačního cvičení

Před tím, než s relaxačním cvičením začnete, určete si, kdy se cvičení budete věnovat. Pak už se jen snažte stanovenou dobu dodržovat každý den, aby se relaxační cvičení stalo součástí vašeho denního režimu.


Účinnost relaxačního cvičení se zvýší, budete-li cvičit 2 – 3x denně. Tady totiž platí heslo: čím častěji budete cvičit, tím snadněji se budete schopni uvolnit. Relaxace je vhodná zejména pro lidi s krevní skupinou A.


K relaxačnímu cvičení si zvolte takové místo, kde je klid a nikdo vás nebude rušit. Do cvičení se nepouštějte, když máte hlad či těsně po jídle. Dále není dobré, pokud je v místnosti velké horko nebo naopak zima.

Relaxační cvičení – jak na to

Relaxační cvičení začněte tak, že si pohodlně a v pohodlných šatech lehnete. Po několika cvičeních, můžete relaxaci nacvičovat i vsedě či vestoje.


Nelamte si hlavu nad tím, jak vám relaxační cvičení jde a zda dokážete úspěšně relaxovat. Jednoduše se do cvičení pusťte a nechte věcem volný průběh.


Pokud možno, snažte se dýchat nosem a plíce naplnit úplně, abyste cítili, jak se vám napínají svaly na břiše. Dýchání provádějte pomalu a hlavně pravidelně. Nenadechujte se rychle, náhle a zhluboka, může se vám zatočit hlava. Vyzkoušejte olejovou relaxaci - aromaterapii.


Po každém relaxačním cvičení si zaznamenávejte, jak moc jste se dokázali uvolnit. Počítejte však s tím, že některý den to bude lepší, jindy zase o něco horší.

Progresivní relaxace

Jelikož nejde nacvičovat relaxaci a zároveň číst instrukce, tak si nejprve pročtěte všechna cvičení (jsou čtyři), abyste se seznámili s jejich obsahem. Pak už můžete začít postupně cvičit. Jakmile budete schopni dosáhnout stavu uvolnění pomocí prvního cvičení, přejděte ke druhému, třetímu a nakonec ke čtvrtému, kterému se říká rychlá relaxace.

Některé cviky k relaxaci

  • Natáhněte obě paže a zatněte triceps
  • Zatlačte jazyk proti patru, rty nechejte u sebe
  • Zvedněte palce na nohách a tlačte je vzhůru
  • Zakloňte hlavu, jak nejvíc to jde
  • Zatněte obě pěsti tak, abyste cítili napětí v pěsti a předloktí
  • Přitáhněte ramena k uším
  • Tlačte nohy do podlahy
  • Napněte čelist tím, že pevně sevřete rty

Vyberte si ten nejideálnější jídelníček a relaxaci podle hvězd

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies