Sinice - hrozba koupání

S letním obdobím máme často spjaté koupání. A s koupáním stále častější varování, že voda obsahuje sinice.. Co to znamená, když zjistíme, že naše oblíbené koupaliště, řeka, rybník, vodní nádrž obsahuje sinice? Je koupání v takové vodě opravdu nebezpečné?

Rozlehlý rybník

Sinice – o co se jedná

Sinice jsou vlastně nejbližší příbuzní baktérií. Také jsou s nimi řazeny do jedné skupiny organismů. Jedná se o shluk molekul nukleových kyselin. V buněčné cytoplasmě jich většina obsahuje fotosyntetická barviva. Jsou tedy schopny fotosyntézy. Rozmnožují se vždy nepohlavně, především dělením.

 

Sinice - kdy se množí

Sinice potřebují k masovému množení ve vodě alespoň tři faktory: světlo, vhodnou teplotu a dostatečnou koncentraci některých prvků ve vodě. To všechno způsobuje nadměrnou koncentraci sinic. Sinice vznikají také díky odpadním vodám, zejména průmyslovým a zemědělským.

 

 

Sinice – kde je najdeme

Sinice se mohou vyskytovat na mnoha místech. Lze je nalézt v termálních pramenech (až 85°C) i v blízkosti zemských pólů (až -180°C). Dokáži přežívat v klidových formách, aniž by měly vhodné podmínky pro rozmnožování. Jsou důležitou složkou půdní mikroflóry, sladkovodního i mořského planktonu. Některé sinice se dokáží přizpůsobit a žít ve vzájemných podmínkách např. s lišejníkem nebo rybami. Některé druhy slouží i jako potrava pro člověka (hlavně ve východní Asii).

 

 

Sinice – jejich hrozba

Stejně jako baktérie, dokáží i sinice tvořit celou řadu velmi jedovatých látek – toxinů. Rovněž mohou fungovat jako spouštěče alergické reakce – alergeny. Nebezpečí představují rovněž pro ryby, kdy v noci dochází k silnému odkysličování vody – a tedy k nadměrné spotřebě kyslíku. Po přemnožení sinic následuje silné namnožení zooplantonu, který se sinicemi živí. Důsledkem nedostatku kyslíku dochází k rozkladu organismů, což nahrává dalšímu vzniku sinic.

 

 

Sinice – zdravotní komplikace

Sinice představují zdravotní komplikace pro člověka, který se koupe ve vodě zamořené sinicemi. Toxiny sinic pak působí převážně na kůži. Dochází k zarudnutí kůže nebo přímo k zánětu kůže (dermatitidu). Sinice vyvolávají rovněž alergické reakce. Na kůži se mohou tvořit puchýřky a otoky. Dalším projevem mohou být průjmy, žaludeční nevolnosti a křeče, slzení očí, záchvaty spastické dušnosti, vodnatá rýma s kýcháním. Nejohroženější skupinou obyvatel jsou děti, starší či nemocní lidé. U těchto skupin lze očekávat oslabení obranyschopnosti organismu, zesláblost a permanentní únavu až malátnost.

 

 

Sinice – kontrola vody

Hygienici v letních měsících pravidelně odebírají vzorky a kontrolují vodu ve vybraných lokalitách. O hrozbě sinic pak veřejnost předem informují. Přítomnost sinic signalizuje zelená, zakalená voda, která zapáchá. Pokud si nejste jistí, zda voda obsahuje sinice, naplňte PET láhev vodou a nechejte ji stát na dvacet minut v klidu na světle. Pokud se objeví u hladiny zelený pruh – signalizuje to pravděpodobně výskyt sinic. Rovnoměrně zakalená voda nebo zákal na dně láhve je typický spíše pro řasy, které takové zdravotní rizika nepředstavují.

 

 

Kam letos vyrazíte k vodě?

Dovolená u vody - jižní Morava
Dovolená u vody - severní Morava
Dovolená u vody - severní Čechy

Dovolená u vody - východní Čechy
Dovolená u vody - západní Čechy

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies