Vesuv - cesta do pekla

Itálie má velmi bohatou historii. Její důležitou část utvořily také události kolem výbuchu sopky Vesuv a zničení Pompejí. V současnosti tato stále ještě činná sopka lávu nechrlí, ovšem je vyhledávaným cílem turistů…
Vybuchující sopka

Zajímavé informace o Vesuvu

Vesuv je snad nejznámější činná sopka na světě. V roce 79 pohřbil popel po masivním výbuchu vesnice na jeho úbočí, Herculaneum, Stabiae a nejznámější Pompeje. Vesuv byla vždy velmi aktivní sopka, naposledy chrlila lávu v roce 1944. Výbuch zasáhl San Sebastiano a mestečko Massa.

 

Na vrchol vede několik pěších cest a asfaltová silnice. V současnosti není činnost sopky okem rozeznatelná, je však jen otázka času, kdy se bájný Vesuv znovu začne probouzet k aktivitě. Poslední pauza od výbuchu (65 let) je přitom v historickém měřítku až příliš dlouhá.

Cesta na vrchol

Sopka Vesuv a okolní městečka jsou v dnešní době oblíbeným turistickým lákadlem. Až na vrchol zvědavce mohou odvézt autobusy. Další možností je auto si půjčit nebo jednoduše přijet vlastním.

 

Kdo se cítí na výstup pěšky po některé z turistických tras, může si najmout průvodce, s kterým je cesta značně jednodušší. Je ale velmi důležité držet se značených cest a nescházet z nich.

Vesuv nabízí jedinečný zážitek

Na vrcholu návštěvníky čeká stánek a platba vstupného, která se pohybuje okolo 7 Euro za osobu. Velký kráter, který tady vytvořil poslední výbuch, je hluboký 230 metrů a jeho průměr dosahuje délky 700 metrů.

 

Obvod kráteru je 3800 metrů, obejít celý kráter se z bezpečnostních důvodů smí pouze s průvodcem, na volně přístupných místech najdete mimo jiné stánek se suvenýry.

 

Z vrcholu Vesuvu je také nádherný výhled. Neapolský záliv a aglomeraci kolem Neapole, zde máte jako na dlani. Nejde si nevšimnout ani velkého smogového mraku nad městem.

Tématické články

Mexiko - Země Mayů

Lesbos - ostrov lesbiček?

Zapomenutý ostrov Réunion

Turecko - křižovatka kultur

Cestujeme za teplem na Liparské ostrovy

Laos, země chrámů a deštných pralesů

Javoříčské jeskyně

USA – důležité informace o zemi

I Ostrava má svůj hrad

Aquapark ve Wisle

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies