Vitariánství – syrová čili živá strava

Teplé jídlo vnímáme jako základ, vaření potravin jako normální věc. Málokdo se zamyslí nad tím, co vaření s potravinami dělá – stává se z nich mrtvá hmota. Vitariánství je návrat k přírodnímu stravování člověka.

Nakrájená zelenina na talíři

Co je vitariánství

Vegetariáni jedí pouze stravu rostlinného původu, vitariáni jdou ještě dál. Zní to jako šílenost, ale konzumují pouze syrovou rostlinnou stravu - tedy ovoce, zeleninu, bylinky, ořechy, naklíčená semena, naklíčené obilí a luštěniny. Když ale půjdeme do hloubky – proč vlastně potraviny vařit Kdo a proč vůbec poprvé něco uvařil Došlo k tomu omylem nebo to způsobila touha jídlo vylepšit Doba, po kterou potraviny tepelně zpracováváme, není ve srovnání s dobou, po kterou jako lidstvo na zemi existujeme, zase tak dlouhá. Vaření je něco, co jsme si uměle vytvořili. Nejedná se však o něco žádoucího. Vařením se ztrácejí výživné látky – vitamíny, minerály i tolik potřebné enzymy. Nakonec zbyde jen zlomek toho, co naše tělo ke zdravému fungování potřebuje. Jaký dopad má takové stravování na náš organismus Fatální.

OriginalProč nevařit aneb živá nebo mrtvá strava

Pokud sníme jablko, dostáváme do sebe živou stravu – a to doslova. Pokud si dáme jablečný koláč, trávíme mrtvou hmotu – mouka navíc zalepuje střeva a zabraňuje tak vstřebávání živin. Vařením je strava v podstatě mutována, vznikají v ní pro tělo neznámé látky, které vyhodnocuje jako toxické. Tělo nedokáže neznámé látky zpracovat ani vyloučit, takže v organismu zůstávají. Tepelnou úpravou se navíc ztrácejí enzymy důležité pro trávení, ale i voda, proto se tělo snaží potravu zkapalnit, čímž dochízí k narušení procesu tzv. osmózy, krev se stává hustší než lymfa a do těla se dostávají další jedovaté látky. Narušený je celý organismus, imunita oslabena. Nemoci, ty lehké i závažné, mají připravenou tu nejlepší půdu pro vznik.

Kdy vám prospěje živá strava – vitariánství jako dieta, detoxikace i životní styl

Přejít z vařené stravy na syrovou není žádná legrace, obzvlášť, pokud jste zvyklí mít třikrát týdně maso, nedovedete si představit jeden den bez teplého oběda nebo nějak zvlášť nemilujete ovoce a zeleninu. Šance, že dokážete na živou stravu přejít a delší čas, nebo dokonce nastálo, v ní setrvat, je pak téměř nulová. Pakliže jste ale spíše býložravec nebo již dokonce vegetarián, hned máte překážek méně. Nejdůležitější je ale samozřejmě váš přístup a pevné rozhodnutí – jistota toho, že se živě stravovat skutečně chcete. Je jen na vás, zda si vitariánství pouze vyzkoušíte – třeba jen na jeden den, naordinujete si jej jako dlouhodobější zdravotní či hubnoucí kůru nebo se na živou stravu vrhnete po hlavě. Někomu vyhovuje postupné přecházení, postupné vynechávání nevhodných složek potravy, někomu nedělá potíže přejít na vitariánství ihned. O tom, že vitariánství skutečně funguje, dosvědčují lidé vyléčení z nejrůznějších nemocí včetně rakoviny. Na Internetu i v knihách najdete vitariánské recepty, rady i informace. Vita strava pomáhá, protože je pro člověka přirozená.

Tématické články

Vegetarián, semivegetarián, vegan a ti další

Ortorexie - posedlost zdravou výživou

Klystýr - očista střeva základem zdraví

Detoxikační kúra nastartuje hubnutí

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies