Vegetarián, semivegetarián, vegan a ti další

Všechny tyto životní styly dobrovolně vynechávající maso nebo živočišné produkty vůbec, mají svá pro i proti, ostatně jako vše. Není to tak dávno, co byly ostře kritizovány. Jak je to teď?

Zelenina se sýrem na talíři

Vegetarián, vegan – kdo je kdo?

Vegetariány známe asi všichni, odmítají maso včetně drůbežího i ryb. Že ryby a drůbež jí? Pak je to semivegetarián či polovegetarián, jak chcete. Nejpřísnější jsou na sebe vegani, ze zdravotního hlediska jde také o nejkontroverznější životní styl. Tito lidé odmítají jakékoli živočišné produkty, tedy i vejce, mléčné produkty a dokonce i med. Ještě je tady ovovegaterián, který si dopřává vejce. Mléčné výrobky sní laktovegetarián, ale vejce jsou pro něj tabu. Pokud jí vejce i mléčné výrobky říká si laktoovovegetarián. Existují i méně známé životní styly podobné vegetariánství. Třeba frutariánství, které spočívá v konzumaci plodů. Fruktarián odmítá i části rostliny, jejichž odebráním je rostlina poškozena nebo usmrcena. Mrkev, zelí, cibuli a podobné dobroty v jejich jídelníčku nenajdeme. Dokážete si představit, že budete konzumovat pouze syrovou stravu? Takto jedí vitariáni.

Je to životní styl

Vegetariánství a všechny jeho typy lze považovat za životní styl. Lidé, kteří odmítají maso, téměř v každém případě odmítají i další produkty, při jejichž výrobě přišlo nějaké zvíře o život. Nesáhnou po kosmetice testované na zvířatech, koženém opasku, kabelce nebo dokonce kožichu. Chvályhodný životní styl, ale pojďme se na něj podívat pouze ze zdravotního hlediska.

Nemají to lehké

V restauracích ani v obchodech to vegetariáni rozhodně nemají jednoduché. Je třeba neustále všechno kontrolovat a číst. Vždyť i v restauraci často mezi bezmasými jídly najdeme smažený sýr se šunkou. Jogurty, aspikové misky a mnoho dalších potravin obsahují želatinu, která je živočišným produktem. A doplňky stravy? Obvykle jsou v želatinových kapslích, takže pro vegetariána nepřípustné.

Co vegateriánům a dalším hrozí a v čem mají plus?

Především jim hrozí nedostatek vitaminů skupiny B, vitaminu D, železa, zinku, vápníku, selenu, jodu a velice důležitých n-3-mastných kyselin. Často mají problémy s chudokrevností, jsou pomalí, unavení, hrozí jim větší riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou, mozkovou mrtvicí. Vegetariánky mohou mít potíže s menstruací, menopauzou a vegetariáni celkově mají slabší imunitu. Ale na druhou stranu jejich životní styl snižuje počet infarktů a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Netrápí je vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a nadváha. Rakovina střev je jim také cizí, protože jejich příjem vlákniny je naprosto ukázkový.

Co na to odborníci?

Odborníky rozděluje názor na tuto tématiku do dvou táborů. Jedni tvrdí, že škodí, druzí opak. Jejich diskuze ovšem nejsou již tak striktní jako bývaly. Někteří odborníci se vyjadřují v tom smyslu, že strava vegetariánů může být naprosto plnohodnotná a tudíž zdraví neškodná. Jde jen o to, aby byl jídelníček optimálně naplánovaný, dostatečně pestrý s obsahem doplňků stravy. Odpůrci zdůrazňují možné riziko především u kojenců a dětí celkově. Americká dietetická organizace si stojí za názorem, že vegetariánská strava, která je správně naplánovaná může přinést určité zdravotní výhody. Jestliže je jídelníček pestrý a plnohodnotný, neuškodí ani těhotným a kojícím ženám, dětem, adolescentům a sportovcům.

Pojďme se podívat na co je třeba dát pozor

PROTEINY – rostlinná strava je samozřejmě na proteiny chudší. Často chybí některé aminokyseliny, třeba lysin. Je třeba konzumovat více sóji a fazolí, včetně jejich produktů. Nedostatek proteinů se spíše dotýká veganů.
N-3-MASTNÉ KYSELINY - esenciální pro kardiovaskulární systém, vývoj mozku a očí. Tuky ve stravě vegetariánů chybí celkově. Jak to řešit? Lněnými semínky, vlašskými ořechy, sójou nebo řepkovým olejem.
ŽELEZO – listová zelenina je sice plná železa, ale není to nic platné. Z rostlinných zdrojů se železo vstřebává v minimálním množství. Proto by vegetariáni měli mít až 1,8 x vyšší příjem železa než lidé konzumující maso. Jak absorpci železa aspoň trochu zvýšit? Namáčením a pučením fazolí nebo zrn. Stejná pravidla platí také u zinku.
JOD – v rostlinné stravě ho téměř nenajdeme. Ale lze ho snadno doplnit jodizovanou solí. VÁPNÍK – laktoovovegetarián problém s vápníkem řešit nemusí. U veganů je to horší, mohou mít až o 30 % vyšší riziko zlomenin. Nezbývá než sáhnout po doplňcích stravy.
VITAMIN D – nedostatek hrozí veganům. Pokud jej nedoplní, zadělávají si na problémy s kostmi. K doplnění jsou dvě možnosti, buď sáhnout po cholekalciferolu získávaného z lanolinu nebo po ergokalciferolu. Ergokalciferol se získává z kvasinek.
VITAMIN B12 – často vegetariánům chybí. Laktoovovegetarián tento vitamin snadno získá z mléčných výrobků a vajec, pokud je konzumuje pravidelně. Vegané musí spoléhat na obohacené potraviny. Deficit vitaminu B12 se může dlouho skrývat. Hematologické symptomy jeho nedostatku totiž kryje kyselina listová. Až se projeví neurologické symptomy je pozdě.

Patříte-li mezi osoby, které tento životní styl dodržují, podělte se s námi o své zkušenosti. Budeme rádi.

Vyzkoušejte syrovou dietu

Znáte „barevnou“ dietu?

Hubneme pomocí vhodných bílkovin

Makrobiotická dieta

Dieta podle povahy

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies