Zajímavosti ze světa spánku – 1.díl

Spánek je relaxační fáze organismu, při níž se snižuje tělesná teplota a hladina krevního tlaku, zpomaluje se i dýchání. Během spánku se děje také mnoho dalších zajímavých procesů, se kterými vás postupně seznámíme.

Spící dítě držící plyšového pejska

Existují čtyři fáze spánku

Člověk spí ve spánkových cyklech, které se během noci 5 až 6krát opakují. Každý cyklus trvá 90 až 120 minut. Známe 4 fáze spánku:

  1. Usínání a lehký spánek (zdravý člověk usne v rozmezí od několika sekund do půl hodiny. V této fázi vzdáleně vnímáme své okolí sluchem a jsme snadno probuditelní po dobu až 120 minut.)
  2. Hlubší povrchní spánek (přechod z povrchního do hlubokého spánku)
  3. Hluboký spánek (v této fázi začínáme hluboce dýchat, srdeční činnost se zpravidelní, mozek vytváří vysoké a pomalé vlny).
  4. REM spánek (během této fáze dochází k rychlému pohybu očí pod víčky, srdce pracuje téměř stejně jako v bdělosti, svaly těla jsou uvolněné, člověk se nehýbe a zdají se nám výrazné sny. Po této fázi přichází krátké probuzení v délce několika desetin vteřin, které člověk nevnímá.

Jak vzniká sen?

Během spánku se do těla vylučuje hormon zvaný Hutlorfin, který je dobrý pro funkci velkého krevního oběhu a činnost plic. Sny jsou vyvolány díky chemické reakci již zmíněného hormonu Hutlorfinu (kterého se v danou chvíli nahromadí větší množství) a Xeriofinu (má chránit spánek). Na základě této reakce mozek začne trpět halucinacemi, které jsou vyvolány určitou vzpomínkou nebo pocitem. Když se Hutlorfin vrátí na původní (téměř nulovou hodnotu), tak sen skončí. Hormon Xeriofin má také účinky na paměťové centrum v levé hemisféře.

Během spánku se nám zdá několik snů

Během doby, po kterou spíme se nám zdá hned několik snů. Ty se nám zdají ve spánkové fázi zvané REM - v této fázi spánku se nám zdají barevné a emočně hodně živé sny. Sny nevýrazné se pak mohou zdát v jakékoli části noci. Je prokázáno, že jeden sen se nám zdá maximálně po dobu 20-ti minut a může se opakovat třikrát až čtyřikrát za noc.

Během spánku se člověk několikrát probudí

Během spánku se člověk několikrát krátce probudí, aniž by si to ráno po probuzení pamatoval. Tato krátká probuzení na konci spánkového cyklu trvají v řádu desetin vteřin a mozek si během nich rychle zmapuje okolí - dospělý člověk se takto budí 5 až 6krát za noc.

Příště si povíme více o spánku během nitroděložního života, snech novorozenců a nebo syndromu zpožděné fáze spánku.

Články k tématu:

Jak na zdravý a kvalitní spánek?

Spánek a nespavost

Těhotenství má vliv i na spánek

Spánek po sexu?

Narkolepsie - když spánek ovládá vaši mysl...

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies