Antikoncepční tyčinky - novodobá antikoncepce

Moderní medicína neustále usiluje o zlepšení antikoncepčních metod. Nejžhavější novinkou jsou podkožní tyčinky, které uvolňují do těla hormony po dobu několika let. Ocení je zejména ženy, kterým činí každodenní polykání pilulek potíže.
Zabalené antikoncepční pilulky

Původ antikoncepčních tyčinek

Antikoncepční tyčinky jsou poměrně novou antikoncepční metodou pocházející z Finska. Je doporučena několika mezinárodními institucemi a dnes je výrobek registrován ve více než 40 zemích světa.

Jak antikoncepční tyčinka vypadá?

Jedna antikoncepční tyčinka je 34 mm dlouhá a 2,4 cm silná. Je vyrobena z pružného silikonu, který usnadňuje její zavádění.

Antikoncepční tyčinka - bariéra pro těhotenství

Antikoncepční tyčinka je implantát, který se zavádí pod kůži. Implantát obsahuje látky, které jsou součástí antikoncepčních pilulek. Tyčinka malé množství těchto látek uvolňuje rovnoměrně do kůže po dobu tří let a každý měsíc zabraňuje uvolnění vajíčka z vaječníků.

Výhody antikoncepčních tyčinek

Podkožní antikoncepční tyčinky patří mezi nejspolehlivější antikoncepční metody na světě. Jakmile se žena rozhodne pro těhotenství, bezprostředně po odstranění tyčinky dochází k návratu plodnosti. Většina antikoncepčních tyčinek snižuje výskyt menstruačních bolestí i rakoviny dělohy. Už 24 hodin po zavedení tyčinek je žena chráněna proti otěhotnění.

Nevýhody antikoncepčních tyčinek

Negativním důsledkem antikoncepčních tyčinek může být nepravidelný menstruační cyklus, slabé krvácení mimo cyklus nebo vynechání menstruace. Riziko otěhotnění je však minimální, malé procento existuje pouze u velmi obézních žen. Tyčinky ženu nechrání před pohlavně přenosnými chorobami, k tomuto účelu je třeba používat také kondomy.

Zavádění a odstraňování antikoncepční tyčinky

Implantát zavádí gynekolog či specializovaný lékař na vnitřní stranu paže (levá paže u pravaček a pravá u levaček). Zavádění trvá přibližně jednu minutu a paže je při něm lokálně znecitlivěná. Asi 7 cm nad loketní jamkou se udělá přibližně dvoumilimetrový řez a do něj se zavede zavaděč s tyčinkou. Do otvoru se pak pomocí pístu zasouvá dalších pět tyčinek. Díky lokálnímu znecitlivění je procedura bezbolestná a ránu stačí přelepit leukoplastí. Tyčinka není vidět, ale lze ji pod kůží nahmatat. Implantát může být odstraněn kdykoliv si žena přeje, nejpozději však za tři roky (některé tyčinky jsou však účinné po dobu až pěti let).

Samovstřebatelné antikoncepční tyčinky

Existují také tzv. samovstřebatelné antikoncepční tyčinky, které se nemusí odstraňovat a časem z podkoží samovolně zmizí. Jejich účinek je však kratší (asi 18 měsíců).

Pro koho je a není antikoncepční tyčinka vhodná

Antikoncepční tyčinka je vhodná pro kojící ženy (tyčinka nenarušuje tvorbu mateřského mléka), ženy, které nemohou užívat ostatní antikoncepci nebo zapomínají užívat pilulky každý den. Nevhodná je však pro těhotné ženy, ženy s jaterním onemocněním, žilní trombózou nebo ženy užívající léky, které ovlivňují účinnost tyčinky.

O vhodnosti tohoto druhu antikoncepce se poraďte se svým gynekologem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies