Lázně Karlova Studánka

Lázně Karlova Studánka se nachází v blízkosti nejvyšší moravské hory Praděd a místní klima patří k nejčistšímu v Evropě. Léčil se zde dokonce i bývalý prezident Václav Havel. Kromě možnosti léčby a relaxace se nabízí i sportovní vyžití včetně lyžování.

Lázně Karlova Studánka, lázeňský dům, v pozadí les

Lázně se nachází uprostřed jesenických hor a patří k místům s nejvyšší čistotou ovzduší. Zdejší klima, překrásné horské prostředí a léčebné prameny jsou balzámem pro zdraví i pro duši. Léčí se zde hlavně pacienti se srdečními a dýchacími obtížemi.

Indikace pro léčbu v lázních Karlova Studánka

  • onkologické onemocnění
  • hypertenzní poruchy
  • poruchy periférních cév
  • stavy po operaci horních nebo dolních cest dýchacích
  • hypertrofické nebo atrofické záněty
  • chronické sinusitidy, sinobronchitidy,
  • astma bronchiale, chronická bronchitis
  • postižení hlasivek
  • alergické rýmy
  • stavy po opakovaném zápalu plic
  • záněty dýchacího ústrojí
  • plicní fibrózy

Historie Karlovy Studánky

Lázně byly založeny v roce 1785, krátce poté, co byl zde nalezen první léčebný pramen. Lázně dostaly své jméno podle velmistra Řádu německých rytířů Karla Ludvíka, který byl vnukem Marie Terezie. Zpočátku se koupelová léčba konala v dřevěný vanách vyhřívaných žhavou tryskou, která byla dovážena z nedalekých hubertovských hutí. Na léčebné účinky ohřáté vody přišel občan Bruntálu K. Ridel, který si takto vyléčil bolesti nohou.

Karlova Studánka dnes

Hlavní ulicí Karlovy Studánky dnes denně projíždí stovky aut. Podél silnice stojí historické lázeňské domy, z nichž nejstarší je dům Odra. Nejznámějším je však Slezský dům, kde byl během své léčby ubytován také Václav Havel.

Ubytování v lázních Karlova Studánka

Zdejších šest lázeňských domů slouží především lázeňským hostům. Pokud chcete přijet za účelem turistiky nebo příjemně stráveného víkendu, můžete se ubytovat v některém z místních hotelů či penzionů.

Karlova Studánka a turistické cíle

Cílem zdejších návštěvníků je kromě lázní také místní vodopád, který najdete budete-li se držet cesty po hlavní třídě. Možnosti výletů do okolí jsou rozmanité. Můžete se vydat do Jeseníků, zdolat Praděd nebo se projet na koních ve Staré Rudné. Pokud upřednostňujete cykloturistiku před pěší turistikou, využijte některé z dobře značených cyklistických stezek. V zimě je největším lákadlem možnost lyžování.

Karlova Studánka a lázeňské pobyty

Pokud toužíte po relaxaci v lázních uprostřed hor, lázně Karlova Studánka nabízí mnoho rekreačních pobytů a programů zahrnující ubytování, stravu, léčebné procedury i lékařskou péči. Součástí programů jsou perličkové koupele, inhalace, masáže, rašelinové a parafínové zábaly, lymfodrenáže, skotské střiky a mnoho dalších procedur v závislosti na druhu lázeňského pobytu. Je možno zakoupit rodinnou dovolenou v lázních, speciální pobyt pro seniory, týdenní relaxační pobyt, speciální „omlazující” pobyty a mnoho dalších.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies