Menstruační potíže – které signalizují problém?

Menstruace s sebou přináší spoustu nepříjemností. Některé potíže, jako například silné krvácení a nesnesitelné křeče, ale mohou naznačovat více než pouhý fakt, že je Rudé moře opět na dosah. Co je normální a co už ne? Zjistěte, kdy je lepší zajít k doktorovi.

Žena ležící v posteli

Kdy být v klidu

Teče z vás tmavá krev

Tmavá menstruační krev je naprosto v pořádku, krev tmavne, pokud se dostane například do nějakého záhybu vagíny a působí na ni delší dobu kyslík.

Menstruace si dává na čas

Ne vždy musí být zpoždění menstuace důvodem k panice. Perioda se nejčastěji oddálí vlivem stresu – takže čím více budete panikařit, tím více budete menses oddalovat. Příčinou může být ale také dieta nebo jídelníček obsahující příliš hodně kyselých potravin (citrón, kysané zelí) – ty mohou údajně taky příchod měsíčků oddálit.

Smrdí, smrdí, to to smrdí!

Samotná menstruační krev nesmrdí, jakmile se ale dostane do kontaktu s vložkou či tamponem, krev se v materiálu začne rozkládat a vzniklý odér má do vůně opravdu daleko. Pokud vás zápach obtěžuje, vyzkoušejte menstruační kalíšek, o kterém jsme psali v článku ZDE».

Kdy být na pozoru

Máte silnou menstruaci a nesnesitelné křeče

Tělo ženy vydá během čtyř až sedmi dní menstruace cca půl hrníčku krve, maximálně celý – to už lze považovat za silné krvácení. Pakliže vás trápí také křeče, které vás vyřazují z normálního „provozu“, k lékaři raději zajděte. Příčinou by mohly být myomy – nezhoubné nádory na děloze nebo také endometrióza.

Špiníte (mimo cyklus)

Špinění po menstruaci je běžné – odtékají poslední, často sražené zbytky krve. Pokud se ale objeví zcela mimo cyklus, možná signalizuje těhotenství (zahnízděné vajíčko může narušit sliznici dělohy a tím spustit trošku krve), potíže se štítnou žlázou (je-li špinění dlouhé) nebo vřídky na děložním čípku (špinění se objevuje po sexu).

Objevují se chuchvalce sražené krve

Jak už bylo řečeno, sražená krev nevadí, velké chuchvalce sražené krve už ale mohou upozorňovat na problém, zvláště pokud se objevují po porodu nebo potratu – může jít o děložní krvácení!

Máte nepravidelnou menstruaci

Pokud máte nepravidelnou menstruaci nebo vám občas úplně vynechává, gynekolog si zaslouží vaši návštěvu. S takto zblázněnou menstruací je ztížena možnost otěhotnění, upravit ji ale obvykle lze hormonální antikoncepcí.

Více na k tématu na serveru MineralFit.cz

Menstruace, menstruační bolesti a PMS

Jak oddálit menstruaci

Sex během menstruace?

Poruchy menstruace

Menopauza

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies