První pomoc při poševních mykózách

Poševní mykózy (zvané také kandidózy) postihují až 75 % žen a dívek, z toho 5% trpí jimi opakovaně. Jak tomuto nepříjemnému kvasinkovému onemocnění předejít?

Žena držící si ručník pod břichem

<!-- -->

Za vznik poševní mykózy mohou kvasinky

Nejčastějším viníkem vzniku poševních mykóz je u žen kvasinka Candida Albicans, která je přítomna v těle každého člověka (ve střevě, v pochvě, ústní sliznici, atd.). Za normálních podmínek žije v rovnováze s ostatními bakteriemi (například s Lactobacilus acidophilus a Bifidobacterium bifidum) a kvasinkami v lidském organismu. Za určitých podmínek se ale rozmnožuje, čímž oslabuje imunitní systém a způsobí onemocnění známé mykóza.

Pro přemnožení těchto kvasinek je ideální teplé a vlhké prostředí, přehnaná nebo špatná hygiena intimních partií, vysoké dávky hormonální antikoncepce, zvýšená hladina estrogenu v krvi, neléčená cukrovka, psychický stres či nedostatečný pitný režim (ten způsobuje dehydrataci a následné zahuštění vaginálního hlenu). Viníkem může být také neprodyšné oblečení ze syntetických materiálů, chlorovaná voda v bazénech či léčba kortikosteroidy, imunosupresivy a antibiotiky.

Riziková skupina žen

Mykóza se projevuje jak u velmi mladých dívek, tak i u zralých žen. Rizikovou skupinou jsou zejména těhotné ženy, u kterých se velmi často vyskytuje. Proto by měly během těhotenství důkladně dbát na svou hygienu. Pokud se u Vás během těhotenství objeví mykóza, navštivte svého gynekologa. Zejména ke konci těhotenství je nutné ozdravit porodní cesty, miminko by se v opačném případě mohlo při porodu nakazit.

Svědění, pálení a výtok

Mykóza projevuje výtokem z pochvy (výtok je hustý, bílý, tvarohovitého charakteru), svěděním a pálením okolo poševního vchodu. Zevní rodila jsou obvykle zarudlá. V některých případech jsou poševní mykózy doprovázeny bolestí v podbřišku, při močení nebo při pohlavním styku.

Léčba poševní mykózy

Mykotické spóry mohou přežívat i pod předkožkou muže, aniž by vyvolávaly jakékoli potíže. Časem by se pak mohly přenést zpět na partnerku. Při léčení poševní mykózy je proto nutné, aby se léčili oba dva partneři a během doby léčby se vyhnuli pohlavnímu styku. K léčbě se používají preparáty ve formě vaginálních čípků, krémů, poševních tablet či globulí. S výběrem vhodného přípravku Vám poradí Váš gynekologický lékař. K léčbě můžete použít i volně prodejné přípravky. Vhodné je nosit volnější prádlo s bavlněnými klíny. To po vyprání přežehlete horkou žehličkou, zničíte tak spóry této kvasinky.

Jak předejít poševním mykózám?

Účinnou prevencí, jak předejít vzniku poševních mykóz je:

  • Neužívat přísady do koupelí ani poševní deodoranty

  • Omezit používání parfemovaných vložek a parfemovaného toaletního papíru

  • Nenosit nylonové ani těsné oblečení, včetně spodního prádla

  • Nenechávat si po koupání na sobě mokré plavky

  • Omezit koupání v chlorované vodě

  • Dodržovat pitný režim, vyhnout se příliš časté konzumaci sladkých jídel

  • Po pohlavním styku se vymočit a omýt vodou intimní partie

  • Při dlouhodobé léčbě antibiotiky zavést preventivně antimykotický přípravek

Nepříjemný poševní opar? Co teď?

První pomoc při poševních mykózách

Intimní hygienou proti výtokům a infekcím

Nástřih hráze - jak mu předejít?

Když vás sex bolí

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies