Těhotenský test - nejlepší těhotenské testy

Těhotenský test je první věc, kterou si jde žena koupit, když má podezření, že čeká dítě. Zajímá vás, na jakém principu těhotenské testy fungují, jaká je jejich aplikace a které testy jsou nejlepší?
Ruka dítěte položená v dlani dospělého

Aplikace těhotenského testu

Pro aplikaci těhotenského testu je vhodné počkat s jeho aplikací až několik dnů po vynechání menstruace.

Výhody těhotenských testů

Vývoj této moderní imunologické diagnostické metody má jednu velmi podstatnou výhodu - možnost poměrně jednoduchého využití ve Vašem životě. V čem spočívá její hlavní přednost? V lékárně si můžete zakoupit tento těhotenský test, pomocí kterého kdykoli svobodně stanovíte pozitivitu či negativitu gravidity. Těhotenský test je výborná pomůcka při stanovení těhotenství, ale vyplatí se počkat s jeho aplikací až několik dnů po vynechání menstruace.

Těhotesnký test a jeho princip

Princip těhotenského testu spočívá ve stanovení přítomnosti "těhotenského" hormonu - lidského choriového gonadotropinu - v moči nebo v krevním séru. Tento hormon je produkován buňkami vyvíjející se placenty a jeho koncentrace v krvi a v moči významně stoupá v prvních týdnech po otěhotnění téměř každým dnem. Proto je pravděpodobnost stanovení pozitivity těhotenského testu, která závisí na vysoké koncentraci menstruačního krvácení.

Výsledky těhotenského testu

Falešné negativní anebo falešné pozitivní výsledky těchto „imunologických” těhotenství z vyšetřené ranní moči jsou bohužel časté. Někdy je to důsledek předčasného použití, jindy nesprávného provedení nebo zakoupení méně kvalitního testu.


Mnohem spolehlivější je stanovení koncentrace výše uvedeného hormonu z krevního séra. Odběr krevního vzorku ovšem vyžaduje návštěvu gynekologa. Potvrzení těhotenství v časném stadiu tedy není jednoduché. Proto se vyplatí využívat testování rozumně a hlavně nespěchat.


Široká dostupnost těhotenských testů může mít i negativní důsledky - pro ženy, které se již delší dobu snaží bez úspěchu otěhotnět. Právě v důsledku stresu a podvědomého strachu z nemožnosti otěhotnět dochází téměř pravidelně ke zpoždění menstruace a k s tím souvisejícímu negativnímu výsledku testu, který zhoršuje psychickou nepohodu. Přitom se některé příznaky těhotenství, včetně častého močení, mohou dostavovat následkem strachu a rozrušení. V takovém případě je jen krůček k zástavě tvorby vajíček a k návštěvě specialisty pro léčbu neplodnosti, který provede potřebná vyšetření. Po měsících vyšetření s normálními výsledky nastává často v důsledku psychického vyčerpání období sníženého zájmu a zeslabení touhy po těhotenství a právě v tomto období se gravidita najednou bez problémů dostaví!


Test spočívá ve zjištění hladiny choriogonadotropinu v moči.


Hladina choriogonadotropinu se pohybuje od 10 - 30 mU na mililitr moči, avšak ve druhém týdnu těhotenství se tato hodnota zvýší až na 200.000 mU

Druhy těhotenských Gravi testu

Gravitest

Vyšetření užívané ke zjištění těhotenství. Většina testů je založena na prokazování hCG (hormon produkovaný základem placenty asi od 10. dne po oplodnění) v moči. Starší testy používaly laboratorní zvířata, u nichž podání moči s tímto hormonem vyvolalo určité změny např. na vaječnících. Nověji se hCG prokazuje laboratorně imunologickými metodami z malého množství moči za krátkou dobu (u nejnovějších testů minuty). Testy prokazují těhotenství již v prvním měsíci a jsou spolehlivé.

Lidský (humánní) choriogonadotropin, hCG

Hormon obdobný LH vznikajícímu v hypofýze, který produkuje v průběhu těhotenství spolu s dalšími hormony placenta. Tvoří se již několik dnů po oplodnění budoucím základem placenty a vylučuje se močí. Na jeho prokázání je založena řada testů na stanovení těhotenství (Gravitest). Mimo těhotenství je v moči ve větší míře ještě u některých chorob (nemoci trofoblastu, mola nebo některé nádory pohlavních žláz, a to i u mužů).

Těhotenství, Gravidita, Graviditas, Gestace

Doba od početí (koncepce) až po narození dítěte. Průměrná doba trvání je 10 lunárních měsíců (9 kalendářních měsíců; 40 týdnů, tj. 280 dnů od 1. dne poslední menstruace), v němž se z jediné buňky (oplodněného vajíčka - zygoty) vyvine zralý plod (novorozenec). Tato doba se dělí na tři části - trimestry. Během těhotenství probíhají kromě vývoje zárodku (embrya) a plodu (fetu) výrazné změny rovněž v organismu matky.


Dochází ke změnám v krevním oběhu (zrychlení srdeční činnosti, zvětšení objemu tekutin, útlak pánevních žil rostoucí dělohou se zhoršením odtoku krve z dolních končetin), v krvi (anémie), v zažívání (pálení žáhy, zácpa), častější je rovněž tvorba zubního kazu, psychické změny, změny v hormonální oblasti atd. (Některé tyto změny mohou značně zatěžovat ženský organismus, zejm. je-li oslaben nemocí. Proto se v těhotenství častěji některé choroby projevují nebo jiné již existující se zhoršují.)


Nejvýraznější změny jsou patrny na pohlavních orgánech. Vymizí menstruační krvácení, dochází k výraznému zvětšení dělohy (z 60 g až na 1 kg), pohlavní orgány jsou překrveny, zvětšují se prsy a jejich bradavky, zvyšuje se pigmentace prsních dvorců. Na kůži se objevují nažloutlé skvrny (chloasma uterinum). Zejm. zpočátku bývají ranní nevolnosti (vomitus matutinus) a změněné vnímání chuti.


Na těhotenství nejčastěji upozorní vynechání menstruačního krvácení, po němž se provádějí jednoduché a spolehlivé testy, které umožňují časné prokázání těhotenství (Gravitest, hCG). Nápadné jsou též některé změny při gynekologickém vyšetření (např. Gaussovo znamení). Později je možné vyhmatání části plodu a zaznamenání jeho pohybů a srdečních ozev.


Těhotná žena je pravidelně sledována, kromě gynekologického vyšetření se sleduje tělesná hmotnost (váha), krevní tlak, moč, popř. glykémie a další parametry. Důležité je rovněž opakované ultrazvukové vyšetření.

Čím se těhotenské testy liší

Cilivostí

Už zmíněnou citlivostí. Pro spotřebitele to vlastně znamená, jestli je možné test provést už 7. den po oplodnění nebo až 1. den po vynechání menstruace.

Cenou

Cenová relace je cca 30 až 200 Kč.

Dobou testování

Tj. jestli je k testování nutné použít ranní moč, nebo jestli můžete otestovat moč kdykoliv během dne.

Způsobem použití

Jedná se o pohodlnost provedení testu (testovací tyčinka, pásek, kapátko a miska, speciální sterilní nádobka, aj.)

Rychlostí

Tj. jak dlouho musíte počkat, než testování proběhne (minuta až 5 minut).

Přehled těhotenských testů

7. den po oplodnění

HCG = 29,90 Kč
Gravitest = 53,40 Kč

10. den po oplodnění

After 10 = 101,30 Kč
jeden až dva dny před menstruací:
Unimark-proužek = 45,50 Kč

1. den po vynechání menstruace

Clearblue = 188 Kč
Clearview = 89,40 Kč
Seratec Direct = 73,50 Kč
Quick Pack OneStep hCG = 70,70 Kč
Monotest O.K. = 58,10 Kč
Unimark-tyčinka = 110,90 Kč
Unimark-miska = 68 Kč
Axiom hCG = 33 Kč (český test, velmi citlivý-25)

Cena záleží na několika ukazatelích kromě jiného, je to citlivost testu, doba za kterou znáte výsledek a způsob provedení.


Ty základní testy obsahují testovací desku a kapátka. Z nádobky, kde je vzorek moči se kapátkem vezme několik kapek a nakape se přímo do testovacího políčka. Pak jsou ty jednodušší, které obsahují testovací proužek, který se buďto drží přímo v proudu moče, přibližně 6 až 7 sekund nebo se tento proužek může namočit do nádobky se vzorkem moči, přibližně na 15 sekund.


U většiny testů je to tak, že pozitivní výsledek se dozvíte za méně než jednu minutu, na negativní můžete čekat až pětkrát déle.

Na co si dát pozor

Neplatí, že čím delší doba čekání na výsledek, tím je test lepší a přesnější. Nejdůležitějším ukazatelem je citlivost testu a právě na to byste se měli v lékárně ptát. Čím vyšší citlivost toho testu, ale číslo musí být naopak nižší, je tam přibližně 10 mili-jednotek na mililitr až 50 mili-jednotek na mililitr. Čím je tato hodnota nižší, tím je větší citlivost testu.

HCG - hormon ohlašující těhotenství

Ve chvíli, kdy se oplodněné vajíčko rozdělené již do blastocysty zahnízdí do zbytnělé děložní sliznice, začínají první buňky, které tvoří základ placenty, uvolňovat do krevního oběhu chemické látky a hormony, které zabrání nástupu další menstruace. Především jde o lidský choriový gonadotropin HCG. Na přítomnosti tohoto hormonu v krvi (později v moči) jsou založeny těhotenské testy.


Úroveň lidského choriového gonadotropinu HCG v těle budoucí maminky z počátku (během prvního trimestru) velmi rychle narůstá. Jeho množství v krvi budoucí maminky se zpočátku zdvojnásobuje každé 2-3 dny. Vrchol hladiny HCG v krvi maminky nastává někdy kolem 9.-10. týdne těhotenství a pak mírně opadá. Přibližně v 16. týdnu se ustálí na určité hladině.


Pomocí krevního testu lze detekovat HCG již přibližně v koncentraci 2mIU/ml (přičemž se za bernou minci bere hodnota nad 5mUI/ml). V případě přibližně 5% budoucích maminek je toto množství možno najít v krvi již 8. den po oplodnění, tedy 3. týden po poslední menstruaci. Ve většině případů lze tento hormon v krvi detekovat již 11. den po oplodnění.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies