Zákoník práce a dovolená

Věděli jste, že zaměstnavatel vám může termín dovolené určit sám, může vás v některých případech z nastoupené dovolené odvolat nebo vám ji nemusí proplatit? Při vybírání dovolené máte však i vy svá práva. Čtěte jaká.
Žena držící otevřenou složku

Zákoník práce

Dle zákoníku práce máte nárok celkem na čtyři týdny dovolené, přičemž jedna dovolená by měla trvat alespoň dva týdny bez přerušení. Zaměstnavatel vám může termín dovolené určit sám, ale oznámit by vám jej měl alespoň čtrnáct dní předem.

Nárok na dovolenou

Jakmile odpracujete 60 dní, získáváte nárok na dovolenou. Pokud neodpracujete 60 dnů, máte nárok pouze na dovolenou podle počtu odpracovaných dnů. Za každých 22 dnů máte nárok na jednu dvanáctinu dovolené. Do odpracované doby se započítává i doba pracovní neschopnosti.

Dovolená a její délka

Zaměstnanec v podnikatelské sféře

4 týdny (zaměstnavatel ji může prodloužit o další týden nebo dva)

Zaměstnanec rozpočtové nebo příspěvkové organizace

5 týdnů

Pedagogický pracovník

8 týdnů

Dovolená a její dělení

Svátek, který připadne do dnů dovolené, se do dovolené nezapočítává. Pokud zaměstnanec dovolenou čerpá v několika částech, musí alespoň jedna část dovolené činit dva týdny. Dovolenou lze čerpat pouze ve dnech, nikdy ne v hodinách.

Čerpání dovolené

Dovolená by měla být vždy vyčerpána do konce roku. Jen vyjímečně lze převést do roku následujícího. Pokud si dovolenou vybrat nestačíte a zaměstnavatel vám umožní převést si ji do dalšího roku, může vás pak požádat, aby jste si do konce prvního čtvrtletí nebo pololetí starou dovolenou vybrali. Pokud si ji nevyberete do konce roku, ztratíte na ni nárok a nebude vám proplacena.

Proplácení dovolené

Proplatit dovolenou lze jen ve výjimečných případech. Například když pracovníkovi skončí pracovní poměr dříve než si celou dovolenou stačí vybrat.

Odvolání dovolené

Odvolání dovolené ze strany zaměstnavatele

Zaměstnavatel vás může z dovolené odvolat. Pokud není důvodem nějaké provinění pracovníka (např. nesplní do určitého termínu zadané úkoly), je mu zaměstnavatel povinen uhradit náklady, které vám vznikly odvoláním.

Odvolání dovolené ze strany zaměstnance

Zaměstnanec může nastoupenou dovolenou přerušit pouze ze závažných důvodů, jakými je např. vážné onemocnění, nástup na mateřskou dovolenou apod.

Příbuzné články

Zákoník práce a novely
Práce přesčas
Rizika práce u počítače
Těhotenství a práce - pracujte podle svých možností
Úřad práce - pár základních informací
Občanská sdružení - pomoc pro rodinu a děti
Státní svátky 2006 a něco navíc
Práce - snižte pracovní zátěž
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies