Existuje závislost na čokoládě?

V dnešní době existuje tolik závislostí, že se v tom pomalu přestáváme orientovat. Po závislosti na kofeinu a energy drincích vědci objevili další - závislost na čokoládě!
Ústa zamazaná čokoládou
Podle některých odborníků může vést nadměrné požívání čokolády k závislosti. Snadno si ji vypěstují lidé, kteří dostávali v dětství čokoládu jako odměnu a později jí také konějšili svůj smutek. Čokoládu pak vnímají jako utišující prostředek a sáhnou po ní kdykoliv jejich nálada klesne na bod mrazu.

Příčina závislosti na čokoládě

Za závislost zřejmě může kofeinu velmi podobná látka zvaná Theobromin, která má stimulační účinky na nervový systém a zvyšuje schopnost koncentrace. Některé látky obsažené v čokoládě (histamin, serotonin, tyrozín, tryptofan, fenylethyamin či hořčík) fungují dokonce jako přenašeče nervových vzruchů. Vědci se však o příčinu závislosti na čokoládě dohadují. Někteří zastávají názor, že tuto závislost nevyvolávají výše popsané látky, ale cukr a tuk v čokoládě obsažený. Tato kombinace totiž vyvolává smyslové uspokojení.

Sladkosti navíc zvyšují v mozku tvorbu sloučeniny serotoninu, které vyvolávají pocity štěstí. Hladinu serotoninu zvyšuje ale také sluneční světlo a zvýšená produkce hormonů v těhotenství.

Přestat konzumovat čokoládu je obtížné i proto, že při její konzumaci vzniká více slin, než je zapotřebí, a dokud se sliny tvoří, máme touhu jíst dále.

Odpůrci názoru

Existenci závislosti na čokoládě však spousta odborníků odmítá. Podle nich se jedná o závislost spíše psychickou než fyzickou, o naučené, nutkavé chování. Ani žádné abstinenční příznaky podobné jako při závislostech na drogách či alkoholu zaznamenány nebyly.

Další zajímavé články


Mrkev jako chutná zelenina
Cereálie - důležitý zdroj energie
Propolis - zázrak pro naše tělo
Ovoce léta - melouny
Kiwi a jeho příznivé účinky
Avokádo a jeho příznivé účinky
Echinacea - přírodní antibiotikum
Česnek - rostlinný všelék
Meduňka lékařká - Melissa officinalis
Aloe vera - Barbadensis Miller


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies