Příčina závislosti na čokoládě
Za závislost zřejmě může kofeinu velmi podobná látka zvaná Theobromin, která má stimulační účinky na nervový systém a zvyšuje schopnost koncentrace. Některé látky obsažené v čokoládě (histamin, serotonin, tyrozín, tryptofan, fenylethyamin či hořčík) fungují dokonce jako přenašeče nervových vzruchů. Vědci se však o příčinu závislosti na čokoládě dohadují. Někteří zastávají názor, že tuto závislost nevyvolávají výše popsané látky, ale cukr a tuk v čokoládě obsažený. Tato kombinace totiž vyvolává smyslové uspokojení.Sladkosti navíc zvyšují v mozku tvorbu sloučeniny serotoninu, které vyvolávají pocity štěstí. Hladinu serotoninu zvyšuje ale také sluneční světlo a zvýšená produkce hormonů v těhotenství.
Přestat konzumovat čokoládu je obtížné i proto, že při její konzumaci vzniká více slin, než je zapotřebí, a dokud se sliny tvoří, máme touhu jíst dále.
Odpůrci názoru
Existenci závislosti na čokoládě však spousta odborníků odmítá. Podle nich se jedná o závislost spíše psychickou než fyzickou, o naučené, nutkavé chování. Ani žádné abstinenční příznaky podobné jako při závislostech na drogách či alkoholu zaznamenány nebyly.Další zajímavé články
Mrkev jako chutná zelenina
Cereálie - důležitý zdroj energie
Propolis - zázrak pro naše tělo
Ovoce léta - melouny
Kiwi a jeho příznivé účinky
Avokádo a jeho příznivé účinky
Echinacea - přírodní antibiotikum
Česnek - rostlinný všelék
Meduňka lékařká - Melissa officinalis
Aloe vera - Barbadensis Miller
Diskuze