Korsika - ostrov splněných snů

Na Korsice si přijde na své milovník aktivní dovolené stejně jako plážový povaleč. Můžete sjíždět na kanoi divokou řeku v horách nebo se třeba pokoušet uhrát šestnáctou jamku z útesu na útes přes moře.
Kamenité útesy v Korsice
Korsika je odvozena z řeckého slova Kalliste - krásná. Říká se jí také ostrov krásy nebo hora v moři. Už podle toho je jasné, co můžete od Korsiky očekávat. Najdete zde rozmanitou krajinu, nádherné hory, horská jezera s horskými řekami i překrásné pláže. Ostrov je velmi oblíbeným cílem turistů a dobrodruhů.

Přírodní podmínky

Ostrov se nachází ve Středozemním moři je ve středomoří čtvrtým největším ostrovem. Jih ostrova odděluje Korsiku od Sardinie 12 km široký průliv. Korsika je nejhornatější ostrov Středomoří. Nejvyšší horou ostrova je se svými 2 706 metry vrchol Monte Cinto na západním pobřeží. Pro své velké množství hor "dvoutisícovek" je Korsika místem vyznavačů vysokohorské turistiky. Horský hřbet rozděluje ostrov na dvě části. V každé z nich je jiná kultura i životní styl. Přes řetězec se můžete dostat jedním te čtyř romantických průsmyků. V horách můžete pozorovat dokonce i stopy zalednění: kary, morény a ledovcová jezera. Korsika je pro svou bohatou geologickou minulost a množství rozmanitých hornin a minerálů rájem i pro geology.

Korsika a ochrana přírody

Jednu třetinu ostrova tvoří Korsický národní park s mnoha druhy rostlin a živočichů, které nenajdete jinde na světě. Korsičtí ochránci přírody jsou zaměření nejen na pohoří, ale i na pobřeží ostrova. Na mnoha přímořských oblastech je stanoven zákaz stavět.

Klimatické podmínky

Na Korsice vládne vítr, který je bohužel příčinou mnohých lesních požárů. Prší zde málo, ale když už, tak pořádně. U pobřeží je srážek nejméně. V horských oblastech jsou časté mlhy. Klima je závislé především na nadmořské výšce. V letních měsících se průměrná teplota pohybuje kolem 26° C, na pobřeží až 29° C.

Hlavní města Korsiky

Protože je ostrov rozdělen na dvě části, každá má své vlastní hlavní město. Hlavní město Haute Corse je Bastia a Ajaccio je hlavní město Corse du Sud. Bastia je největším přístavem Korsiky, Ajaccio slouží spíše jako turistická destinace a zároveň je sídlem korsického parlamentu.

Korsika a masová turistika

Korsika je se svými průměrně 27 lidmi na km2 nejméně zalidněným územím ve Středomoří. Žije zde přibližně 260 000 obyvatel. V letní sezóně však tento počet výrazně vzrůstá. Poslední dobou ostrov každoročně navštíví více než dva miliony turistů.

Sportovní a rekreační vyžití na Korsice

Turisté rozhodně nezahálí, když se vydají na poznávací túru napříč ostrovem. Korsika je vybavena dobře značenými turistickými stezkami i campy. Na své si přijdou také milovníci cykloturistiky. Můžete si vyzkoušet kanoing, paragliding, potápění, vodní lyže a mnoho dalších. Pro milovníky automobilových závodů je tu každý rok koncem září automobilová soutěž Rally Corse. V blízkosti města Bonifacio najdete unikátní golfové hřiště, kde jednu z osmnácti jamek dokonce hrajete z útesu na útes přes moře.

Kam na dovolenou?

Další články:

Zakynthos - ostrov vůní

New York pro vášnivé cestovatele

Paříž - město lásky a památek

Amazonka - největší řeka světa

Nový Zéland - země pána prstenů

Sahara - tajemná poušť

Pyramidy

Toskánsko a pár tipů na cesty

Brazílie a dovolená snů

Malta a par tipů na cesty

Velká čínská zeď

Thajské království

Turecko a typická turecká kuchyně

Jaderské moře - nejmodřejší na světě

Mrtvé moře

Kanárské ostrovy
Tropické deštné lesy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies