Italské stravovací podniky
Ristorante - klasická restauraceTrattoria - levnější ristorante, hostinec
Pasticeria - cukrárna, dostanete zde ale také moučníky i kávu
Osteria - typická restaurace s teplou domácí kuchyní
Tavola calda - obyčejná a jednoduchá jídelna s teplou kuchyní
Rosticeria - restaurace, kde vám jídlo zabalí s sebou, je zde i pár stolů pro stravování
Pizzeria - nabízí spoustu druhů pizzy
Taverna - zde se nabízejí místní italské speciality a víno
Bottigliera - vinný šenk bez jídla, k vínu se podávají olivy
Bar - v nabídce je káva, víno a nealkoholické nápoje
Latteria - mléčná jídla, moučníky a najdete zde i sendviče
Pannetteria - kromě pečiva zde obvykle najdete i různé druhy pizzy
Enoteca - prodej bohatého výběru vína
Kde se rychle a levně v Itálii najíst
Spaghetteria - jídelna, ve které se prodává pastasciutta (těstovinová jídla), máte zde výběr z několika jídel včetně špaget, kuřete a pizzy.Paninoteca - nabízí velký výběr obložených bílých chlebů.
Snack bar - občerstvení jako ve všech "šnecích", podobný snackbar našemu.
Přehled pokrmů v italštině
Aabbacchio: jehněčí maso
acciughe: sardelky
aceto: ocet
aglio: česnek
agnello: jehněčí maso
agnolini: plněné taštičky
amaro: žaludeční likér
anatra: kachna
aragosta: langusta
aranciata: pomerančová limonáda
arrosto: pečeně
arrosto di vitello al latte: telecí prokládané špekem
B
bagna cŕuda: omáčka z másla, česneku, oleje a koření
bagosso: sýr z kravského mléka
biscotto: sušenka, keks
bistecca: biftek, řízek
bistecca milanese: smažený řízek
bocconcini: guláš
bollito: vařené maso
bracciola: kotleta, žebírko
brasato: hovězí pečeně
bressaola: hovězí nebo kamzičí maso sušené na vzduchu
bruschetta: topinka s olejem a česnekem
burro: máslo busecca: dršťková polévka se zeleninou
C
cannelloni: zapečené těstoviny
capperi: kapary
caprese: mozzarella s rajčaty
capretto al baroto: kůzlečí maso na víně
carciofi: artyčoky
carne: maso
cassola: hustá polévka s kadeřavou kapustou
ceci: hrášek
cervello: mozeček
cicerchie: plochý hrášek
cipolle ripiene di margo: pikantní plněná cibule
colazione: snídaně
D
dolce: sladké pokrmy
E
erbe: bylinky
F
fagiolini: zelené fazolky
fegato: játra
finocchio: fenykl
formaggio: sýr
forno (al): pečeně z trouby
fragola: jahody
frappé: koktejl z mléka a kávy
fritto: pečené, fritované kousky
fritto misto: fritované ryby
frullato: zmrzlinový koktejl
frutti di mare: mořské plody
funghi porcini: hříbky
fusilli: těstoviny ve tvaru vrtulí
G
gambero: raci
ghiaccio: ledové kostky
gnocchi: malé nočky z bramborového těsta nebo krupice
I
insalata di tartufi: tenké plátky hub nebo lanýžů s citrónem
insalata mista: míchaný salát
involtini: malé rolády
L
lattuga: hlávkový salát
lenticchie: čočka
linguine: úzká nudle
lombata: svíčková
M
maiale: prase
mandorla: mandle
manzo: hovězí maso
mela: jablko
melanzane: lilky
miele: med
minestra: polévka
minestrone: zeleninová polévka
morbido: měkký, křehký
N
nasello: mořská štika
noce: ořech
O
orecchiette: těstoviny ve tvaru ouška
ossobuco: telecí nožka se zeleninou
P
paglia e fieno: seno a sláma, zelená a bílá těstovinová hnízdečka
pajata: vnitřnosti kojených jehňat
panissa: typické italské rýžové jídlo
panna: smetana
parmigiano: sýr Parmezán
patate: brambory
pesce: ryby
pesce spada: mečoun
pesto alla genovese: bazalková omáčka
piatto del giorno: denní menu
piselli: hrášek
polenta: kukuřičná kaše
pollo: kohoutek
porchetta: sele prosciutto: šunka
R
ragú: ragú, masová omáčka
riso: rýže
rombo: platýs
S
sale: sůl
salmone: losos
salsa finanziera: omáčka s lanýžovou esencí
saltimbocca: telecí medailonky na šalvěji
scaloppine: řízečky
seppie: sépie sogliola: mořský jazyk
spezzatino: guláš
spiedo, spiedino: špíz
spremuta: čerstvě lisovaná šťáva
spuntino: přesnídávka, svačinka
stracciatella: vývar s vejcem nebo také zmrzlina s kousky čokolády
stufato: hovězí pečeně s bylinkami
T
tacchino: krocan
tajarin: těstovinová hnízdečka s lanýži
tapulone: několik druhů dušeného masa
tartufo: lanýži, lanýži s ledem
tč con limone: čaj s citrónem
tč con latte: čaj s mlékem
timballo: nudlový nákyp
tonno: tuňák
tramezzino: sendvič
trifolato: sekané maso
trippa alla romana:dršťky, vnitřnosti
trňta: pstruh
U
uovo: vejce
uovo stapazzato: míchaná vejce
uva: hrozny
V
verdura: zelenina
vino bianco: bílé víno
vino di casa: domácí víno
vino rosso: červené víno
vitello tonnato: telecí maso v tuňákové omáčce
Kam na dovolenou?
Další články:
New York pro vášnivé cestovatele
Amazonka - největší řeka světa
Nový Zéland - země pána prstenů
Turecko a typická turecká kuchyně
Jaderské moře - nejmodřejší na světě
Kanárské ostrovyTropické deštné lesy
Diskuze