Sportování dětí podporuje zdravý vývoj

Sportování by se mělo stát součástí volného času dítěte. Stále totiž roste motorická neschopnost dětí, která zapřičiňuje např. špatné formování páteře a jiné zdravotní neduhy. Jak dopřát dítěti aktivní pohyb?
Děti hrající si na skluzavce

Sportování dětí v moderní době

Dnešní moderní doba je plná lákadel a možností, jak využívat volný čas. Děti tráví mnohem více času doma u svých monitorů a televizních obrazovek, kde se nemusí fyzicky namáhat. Navíc konzumní způsob života podporuje nezdravé stravování, děti se také častěji vozí autem (kdo by odolal rodinnému vozu) apod. To má za následek, že vzrůstá nadváha už v dětství a ta zapříčiňuje další zdravotní komplikace. Motorické schopnosti nejsou dostatečně rozvíjeny a dvě hodiny týdně školního tělocviku holt nestačí.

Dítě je třeba vést ke sportování

Vztah dítěte ke sportování je možné ovlivňovat výchovou již v útlém dětství. Jakýkoliv pohyb je zdravý. Stačí každodenní procházka, víkendový pobyt v přírodě, návštěva hřiště apod. Malé děti mají přirozenou potřebu pohybu, jsou aktivní a nevydrží na jednom místě. Ve školce je přirozené vybíjet si energii při hrách a dětských činnostech. Nebo se rovnou naučit základy angličtiny, i takové školky existují - více v článku. Později – pokud dítě není v pohybu podporováno – se aktivní spontánní pohyb rapidně snižuje.

Sportování ovlivňuje zdravý vývoj dětí

Pohyb je důležitý pro celkové správné vyvíjení se celého organismu. To znamená pro vyvíjení se nejen pohybového aparátu, ale také vnitřních orgánů, dýchacího systému a krevního oběhu.

Děti potřebují pohybový režim – hurá na sportování

Je dobré, vytvořit dítěti takový pohybový režim, aby dítě sportovalo alespoň dvakrát týdně. Není důležité, jaké sportovní odvětví pro svou ratolest zvolíte. Dítě by si mělo pěstovat radost z všestranného pohybu. Později se snad jeho zájem vyprofiluje k určité sportovní aktivitě. Cvičit můžete dokonce i vy se svým potomkem ve cvičebních programech, které jsou zaměřeny na sportování rodičů s dětmi už od dvou let. Začít můžete plaváním nebo jiným cvičením ve fitness centrech.

Sportovní kroužky pro děti

Sportovní vyžití se nabízí v rámci školního pohybové kroužku, využít můžete také nabídku dětských domů či fitness center. Pokud si přejete, aby vaše dítě vynikalo v určitém sportu, je možné zvolit přípravku sportovního klubu. Ve sportovním klubu mají vybudovanou strategii péče o začínající sportovce a celou koncepci trénování v daném sportovním odvětví. Tam už dokáží rozvinout talent a vzbudit zájem o daný sport. Vyplatí se zaplatit třeba jen půlroční sportování, protože dítě má tak možnost vyzkoušet si, zda mu daný sport vyhovuje. Zkuste předem získat reference o daném sportovním kroužku, informujte se u trenéra nebo navštivte jednu hodinu. Více o zájmových kroužcích v článku...

Motorická inteligence jako předpoklad k pohybu?

Mezi nejrůznější typy inteligencí patří i tzv. motorická inteligence neboli „umění pohybu”. Ta se projevuje určitými předpoklady k rychlosti učení se novým pohybovým dovednostem, k rozvíjení pohybových schopností, zdokonalováním koordinace pohybů, dobrou orientací v prostoru apod. Motorickou inteligenci je třeba rozvíjet zejména v dětském a školním věku, protože pozdější učení se novým dovednostem není tak pružné.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies