Kdy dieta ničí tělo

Při svém úsilí zhubnout se dopouští mnoho žen fatálních chyb, které mohou vést k závažným zdravotních potížím. Vůbec nejhorší, co můžete svému tělu udělat, je hladovění – a přesto právě tento způsob hubnutí podstupuje nejvíce z nás.

Číselný ukazatel na osobní váze

Hladovění a hladovka

Nejčastější dietní chybou je hladovění. Pokud hladovíte, tělo se zalekne, že „jídlo došlo“ a vytvoří si tukové zásoby pro přežití. Shozená kila půjdou ze svaloviny, tuk ale zůstane. Pokud občasné hladovění přejde v hladovku – tedy úplnou absenci jídla, postupně se budete potýkat s potíži jako je únava, zapáchající dech, bušení srdce, svalová slabost, záchvaty zimy a bolesti hlavy. Budete neklidní, sklony k depresím se budou prohlubovat. Je prokázáno, že hladovějící lidé se uzavírají do sebe, přestávají mít zájem o své okolí – včetně rodiny a přátel.

Čím déle hladovět budete, tím horší je obvykle také přechod k běžné stravě. Tělo bude chtít všechno to hladovkové příkoří vynahradit, takže očekávejte nezřízený záchvat žravosti. Nakonec budete vážit ještě více než před hladovkou – a svaly tentokrát nahradí tuk! Navíc, pokud to při přechodu přeženete se solí, čekají vás otoky končetin a očních víček, které mohou trvat i několik dní. A to nejhorší nakonec – dlouhodobé hladovění, které přinese své výsledky – tedy rapidní úbytek kil, může snadno přejít v životu nebezpečnou anorexii.

Jo-jo efekt

Diety končící opětovným nabráním kilogramů k původní váze mohou způsobit úplný rozvrat metabolismu. Časté přejídání způsobuje špatné hospodaření s minerály – sníží se množství draslíku v těle, což může vést k srdečním poruchám, dochází k dehydrataci, střevním potížím a nezřídka také k hormonálním poruchám. Přejídání může sklouznout v poruchu příjmu potravy – nejčastěji k bulimii.

Přemíra sportu

Pokud to přeháníte se sportem a nedodáváte tělu dostatek živin na zvýšený energetický výdej – především v podobě bílkovin a sacharidů, svaly přetížíte a koledujete si o malér. Svalová vyčerpanost může přejít ve svalovou horečku a vyřadit vás z běžného života na několik dní.

Dieta bez tuku

K tomu, aby se do těla vstřebaly vitamíny a minerály jako je vitamín A, D a E nebo vápník, je třeba přijímat stravou i tuk. Vrhne-li se žena výhradně na nízkotučné jogurty, její tělo vápník bez užitku vyloučí – chybí mu totiž tuk, ve kterém by se minerál mohl rozpustit. Nedostatek vápníku se pak odrazí na stavu kostí, vlasů a nehtů.

Tuk potřebujeme také kvůli nenasyceným mastným kyselinám – jejich nedostatek může vést k nezvratným zdravotním potížím (kardiovaskulární onemocnění, jaterní potíže, poruchy zraku a plodnosti ad.).

Rady pro dokonalou postavu:

Vláknina - základ zdravého hubnutí

Hubnete? Všímejte si obalu

Hubněte při úklidu!

Vnitřní tuk ohrožuje vaše zdraví

Dieta - skutečnost o dietních potravinách

Chuť na sladké - jak ji zahnat

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies