Svatební manuál

S přípravou svatby přichází mnoho otázek. Na kdy určit termín svatby a jaké vybrat místo? Jaké vybrat svatební oznámení, jakou dekoraci, svatební menu a co teprve hudbu na svatební pochod? S tím vším vám poradí náš svatební manuál.

Ruce se snubními prsteny položené na kytici růží

Svatební oznámení

Svatební oznámení je to první, co vaši svatební hosté a svědkové uvidí a na jeho základě si mohou o svatbě vytvořit první představy, proto nepodceňujte výběr. Styl a podoba svatebního oznámení by měli odpovídat chystané atmosféře slavnosti. Oznámení si objednejte alespoň 2 měsíce dopředu a rozešlete jej 2 až 4 týdny před svatbou.

Co by mělo svatební oznámení obsahovat

Svatební oznámení by mělo obsahovat datum svatby, místo a hodinu konání obřadu. Připsat můžete také popis cesty na obřad či hostinu nebo přání, zda si přejete potvrdit účast. Jména snoubenců se píší bez titulů, adresy na obálkách by měly být psány ručně. Jestliže se pozvání na svatbu týká několika členů rodiny, vypisují se na obálku všechna jejich jména. Ke svatebnímu oznámení můžete přiložit pozvánku na hostinu s uvedením místa a hodiny začátku oslavy.

Text svatebního oznámení

  • Dovolujeme si oznámit, že na společnou cestu životem vykročí dne .......... v .......... hodin z obřadní síně ..........
  • .......... spojí své životní cesty v cestu společnou dne .......... v .......... hodin na ..........
  • .......... oznamují, že dne .......... v .......... hodin v .......... jim končí prosté „Já” a začíná krásné „My”.
  • Slůvko „Ano” vyslovíme, prstýnky si vyměníme a vše polibkem zpečetíme dne .......... v .......... hodin na ..........
  • .......... si dovolují oznámit, že budou oddáni dne .......... v .......... hodin na zámku ..........
  • Oznamujeme všem svým přátelům a známým, že nám svatební zvony budou znít dne .......... v .......... hodin v kostele .......... v ..........
  • .......... s radostí Vám oznamují, že spojí své ruce i srdce dne .......... v .......... hodin v chrámu ..........
  • .......... oznamují, že nedbaje rad starších a zkušených dne .......... v .......... v obřadní síni .......... vymění sladkou svobodu za zlatá pouta manželství.
  • .......... oznamují, že se poprvé podepíší společným příjmením .......... v .......... hodin na .......... v ..........
  • .......... oznamují, že se rozhodli spojit své osudy posvátným poutem manželským dne .......... v .......... hodin v kostele ...........

Netradiční svatební oznámení

Pokud toužíte po neobyčejném a neokoukaném svatebním oznámení, můžete si zkusit oznámení vyrobit sami. Použijte k tomu třeba vaši společnou fotografii. Netradiční může být také text svatebního oznámení: „Oznamujeme, že jsme konečně přišli k rozumu - nebo jsme o něj přišli!”

Svatba a svatební místa

Dobře vybrané místo dokáže svatbě vtisknout tu správnou atmosféru. Dnes se neoddává jen v kostelech a obřadních síních, ale také na hradech a zámcích, na louce, golfovém hřišti nebo třeba na lodi. Lidé se rádi berou na místech, která pro ně něco znamenají, na místech prvního setkání apod.

Hrady a zámky – svatební místa jako z pohádky

U nás existuje mnoho zámků, které umožňují pořádání svateb. Nejznámější mezi hrady je Karlštejn, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Litomyšl, Bouzov a Vranov nad Dyjí a ze zámků pak Konopiště, Veltrusy, Klášterec nad Ohří a mnoho dalších. V některých hradech a zámcích se konají pouze církevní obřady, v některých jen občanské a někde je možnost obojího.

Svatební cesta vyvrcholením svatebního období

Často se stává, že pro samé starosti s předsvatební přípravou úplně zapomenete na svatební cestu. Přitom právě svatební cesta je vyvrcholením svatebního období. Po všech těch hodinách stresu si zasloužíte pořádný odpočinek! Svatební cestu neodkládejte na neurčito a zahrňte ji do svých svatebních plánů. Pokud si ji naplánujete několik týdnů po svatbě, nelze ji již pokládat za svatební cestu, ale za obyčejnou dovolenou, neboť už dávno nebudete novomanželé!

Svatební cesta – jakou vybrat?

Vaše představy o svatební cestě se možná nebudou shodovat. Muž si bude přát aktivní dovolenou, žena zatouží po relaxaci. Nejlepší je samozřejmě kompromis nebo kombinace obojího (např. pobytu u moře s možností sportovního vyžití). Svatební cesta u moře se stala v posledních letech jakýmsi pravidlem, ale stejně tak si můžete vychutnat pobyt v lázních nebo třeba v malém horském městečku.

SVATEBNÍ DEN

Je úplně normální, pokud po všech těch hodinách příprav a trápení nevěstu přemáhá dojetí a nutkání k pláči. Nervozita, strach a napětí, to jsou hlavní pocity svatebního dne. Nechtějte vše dokonalé a nedělejte si zbytečné starosti. Pokud jsou pocity silnější než vy, pravidelně a zhluboka dýchejte.

Harmonogram svatebního dne

  1. Příjezd svatebčanů do domů nevěsty a ženicha
  2. Příjezd ženicha a jeho hostů k rodičům nevěsty
  3. Smlouvání o nevěstu
  4. Darování kytice nevěstě a předání nevěsty do péče ženicha
  5. Zdobení účastníků svatby myrhovými lístky v domě nevěsty
  6. Cesta na obřad
  7. Církevní nebo občanský obřad
  8. Fotografování
  9. Vítání novomanželů na hostině
  10. Oslava svatby (svatební hostina, zábava)
  11. Svatební noc

Svatební výzdoba

Svatební výzdoba provází ženicha i nevěstu celý svatebním dnem. Dekorace se týká nejen domu rodičů snoubenců, ale i svatební dopravy, oddací místnosti a místnosti, kde probíhá hostina. Nad vstupními dveřmi domu rodičů snoubenců by měly být zavěšené květiny (představují slavobránu). Stůl s pohoštěním uvnitř domu by měl být prostřed jednobarevným ubrusem (nebo ubrusem s jemným květinovým vzorem). Vhodné jsou také květiny ve vázách. O výzdobu obřadní síně se stará matrikářka. Výzdoba místnosti, kde se koná hostina, zajišťují číšníci. O stylu květinové výzdoby však s nimi můžete můžete poradit.

Netradiční svatební dekorace

S pomocí fantazie si můžete vytvořit netradiční svatební dekoraci odpovídající stylu vaší svatby. Například v parném létě může jako svatební výzdoba posloužit slunečník ze slámy, světlomodrý ubrus posypaný mušlemi a bílými oblázky, které se spolu s modrou saténovou stuhou vlečou celou svatební tabulí. Stejně mohou posloužit růžové okvětní lístky se zlatou stuhou. Místnost hostiny můžete vyzdobit také svatebními obrázky, společnými fotkami a fotografiemi s dětství a učinit tak z hostiny zároveň vzpomínkový obřad.

Svatební doplňky a symboly

Svatební květiny

Květiny jsou součástí svatební výzdoby a dekorace a podílí se na celkovém dojmu slavnosti. Myrta obvykle nezdobí jen saka svatebčanů, ale i slavnostní tabuli a kostel. Je považována za magickou rostlinu, která nosí novomanželům štěstí, lásku a plodnost (více o svatebních zvycích a pověrách se dozvíte zde). Vznešeně působí květiny ve vlasech, na okraji výstřihu nebo v klobouku. Květiny jako součást svatební výzdoby mohou být inspirovány také obdobím, ve kterém svatba probíhá (např. kytice se sušenými plody ovoce a zeleniny).

Svatební kytice pro nevěstu

Svatební kytice by měla doplňovat osobnost nevěsty a dobře ladit ke svatebním šatům. Rozevlátá kytice, kytice ve tvaru kapky nebo kytice s výraznými či velkými květy se hodí k vysoké nevěstě a extravagantnímu svatebnímu oblečení, kulatá květina s drobnými kvítky se hodí k drobné nevěstě a k šatům romantického stylu. Výběr svatební kytice by se měl řídit také typem nevěsty. Nevěsta tmavých vlasů si může vybírat jakoukoliv, nevěstu světlých vlasů bude hezky doplňovat světlá kytice s tmavými tóny, pro zrzavé se hodí oranžová, různé odstíny žluté nebo zelené.

Svatební hostina

Podle tradice se sňatek nepovažuje za závazný, dokud spolu novomanželé společně nepojedí. Novomanželé přicházejí do místnosti, kde se koná svatební hostina, vždy jako poslední.

Harmonogram svatební hostiny

  1. Svatební přípitek
  2. Polévka a hlavní chod
  3. Krájení dortu
  4. Čtení svatebních blahopřání
  5. Rozbalování dárků
  6. Taneční zábava
  7. Házení kytice nevěsty
  8. Únos nevěsty

Svatební proslov

Svatební hostina začíná přípitkem novomanželům. Svatební proslov pronáší jako první otec nevěsty, pak ženichův svědek nebo družba. Také ostatní svatebčané mohou pronést přípitky mezi jednotlivými chody. Zpravidla však stačí jeden svatební projev.

Svatební řeč – jak na to

Svatební řeč pronáší hosté ve stoje. Nejčastější jsou přípitky typu: „Ať jste šťastní!”, „Na novomanžele, ať se mají i za deset let rádi tolik jako dnes!” nebo „Ať se vám spolu daří nacházet krásu všedního dne.” Pokud si troufnete na delší svatební řeč, můžete ji předčítat z předem připraveného textu. Začněte prvními krůčky ženicha, poté jeho prvním rozbitým kolenem a vtipně dojdete až ke svatebnímu dni.

Klasické svatební menu

  • Aperitiv: sklenka sektu
  • Předkrm: šunková rolka
  • Polévka: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
  • Hlavní chod: Krůtí, vepřové či kuřecí maso s bramborem a bohatou oblohou
  • Dezert: Svatební dort
  • Svatební koláčky, chlebíčky

Svatební menu v různých variacích

Jako předkrm může posloužit také uzený losos s bylinkovou omáčkou, kuřecí koktejl se žampióny nebo třeba plněné rajče. Jako svatební polévka se hodí také slepičí vývar s masem a nudlemi, jako hlavní chod zvěřina, svíčková na smetaně, maso se šunkou a se sýrem, a jako příloha brambory, rýže nebo houskový knedlík, s vynikající oblohou nebo omáčkou. Vše záleží na fantazii novomanželů a nápadů kuchaře. Servírují se alkoholické i nealkoholické nápoje, k večeru se podávají obložené mísy.

Svatební cukroví

Svatební cukroví jsou vynikající pochoutkou i cennou dekorací svatební tabule. Pečou ho obvykle zkušení cukráři, a to do tvaru košíčků, podkov, prstýnků a jiných symbolů svatby.

Svatební dorty a krájení dortu

Krájení svatebního dortu přichází po svatebním menu. Ženich drží nevěstě ruku, kterou dort zakrojuje a symbolicky ji tím pomáhá. První kousek podává ženich nevěstě, druhý nevěsta ženichovi, další jejím a jeho rodičům a teprve pak ostatním svatebčanům.

Svatební dorty

Vrcholek svatebního dortu by měl být zakončen figurkou ženicha a nevěsty nebo alespoň dvěmi stužkou a myrhou spojenými prstýnky. Pokud máte strach, že nebude chutnat, před jeho zakoupení požádejte o ochutnávku.

Svatební koláče

Svatební koláče jsou součástí tzv. výslužky, která vyjadřuje poděkování hostům za jejich dárky a účast na svatbě. Zabalené v ozdobném papíře je obvykle rozdává nevěstina maminka při odchodu svatebčanů ze svatby, ale koláčky patří také matrikáři, fotografovi a všem ostatním, kteří se na svatbě podíleli.

Svatební blahopřání

Blahopřání čte osoba k tomu vhodná po slavnostním obědě. Za každé přání novomanželé poděkují, případně jej komentují.

Svatební přání a svatební verše

Součástí svatebního přání jsou často vtipné, originální nebo dojemné verše. Tady jsou příklady některých z nich:

  • Jak zlaté kroužky na rukou se třpytí, tak krásné ať je vaše společné žití. Svatební polibek ať vás po celý život hřeje, to vám od srdce přeje...
  • Až zazní ano obou vás a varhan tichá melodie, ať vaše sliby splynou v jeden hlas. Jsem navždy tvůj a ty navždy moje. Vše nejlepší...
  • Prsten jste si vyměnili, co vám ještě přát, aby jste spokojeně žili a jeden druhého měl rád, projděte spolu životem jako krásným snem, láskou se podepřete buďte vždy spolu proti všem. Vše nejlepší přejí...
  • Žijte jeden pro druhého než přijde ten třetí a pak lásku rozdělte si mezi Vás a děti. Šťastné manželství naplněné láskou a porozuměním Vám ze srdce přejí...
  • V každé české pohádce na konci je zvonec, princ si vezme princeznu a pohádky je konec. My Vám právě naopak přejeme srdce stále lačné, ať Vám vaše pohádka dneškem teprve začne. Až navléknete snubní prstýnky a řeknete své ano, orosí se oči maminky a štěstí Vám bude ode všech přáno.
  • Buďte spolu šťastni co víc Vám přát ať Vám nezevšední slova mám tě rád.
  • Život je plný krás pro toho kdo je hledat umí, život je plný štěstí pro dva, kteří si porozumí, máte-li se hodně rádi využijte pokroku, zajeďte si na Aljašku tam noc trvá půl roku. Hodně štěstí přeje...
  • Hodně štěstí, málo pláče a do roka kudrnáče!

Svatební citáty a motta

  • S láskou a se smyslem pro humor má naději každé manželství. (S. Haileyová)
  • Manželství je moře, pro které ještě nebyl vynalezen kompas. (H. Heine)
  • Pro lásku není důležité, aby se lidé k sobě hodili, ale aby spolu byli šťastni. (B. Bardot)
  • Nebýt milován je smůla, ale nemilovat, to je neštěstí. (A. Camus)
  • V okamžiku lásky trvá vše navždy a nic víc neexistuje. (Eurípidés)
  • Miluji život, protože mi dal tebe. Miluji tebe, protože jsi můj život. (J. Lennon)

Svatební dary

Svatební dary přinášejí novomanželům pozvaní hosté a příbuzní, ale drobné dárky si mezi sebou vyměňují i sami novomanželé. Pokud toužíte dostat to, co si přejete a chcete hostům ulehčit vybírání dárků, můžete sepsat tzv. svatební list – seznam všeho, co by se vám hodilo do domácnosti a nechat jej mezi svatebčany kolovat. Svatební dary se posílají do domu nevěsty několik dní před svatbou nebo se přinášejí osobně ve svatební den. Darují se předměty užitné (elektrospotřebiče, nádobí, domácí potřeby, kuchyňské náčiní) a luxusní, ale pro oživení atmosféry je možné darovat i něco vtipného. Můžete zkusit také dárky podle znamení horoskopu.

Tipy na originální svatební dar

  • kupón na masáž
  • houpací síť
  • vitamíny
  • oblečení nebo doplňky pro miminko
  • dámské brusle
  • kuchyňská zástěra s nákresem nahé ženské postavy
  • pánské pantofle

Svatba a svatební hry

Součástí svatební zábavy jsou různé hry a scénky. V přestrojení za cikánku může některá ze svatebčanek (nebo svatebčanů) přinést karty a skleněnou kouli a číst všem přítomným z ruky – samozřejmě jen pozitivní a vtipné předpovědi. Za předpovědi vybírá peníze, které pak předá nevěstě. Několik dívek se také může převléci se za nevěsty a předstírat, že jsou v jiném stavu a že jim ženich údajně přislíbil sňatek.

Kotek

Muži tančí pro pobavení ženám nebo naopak.

Kradená polka

Oblíbená je kradená polka, kdy v rytmu polky tančí libovolný počet párů. Na přerušení hudby se muži zastaví a snaží ukrást taneční partnerku jinému tanečníkovi. Taneční tempo se postupně stupňuje.

Kradená židle

Postavte doprostřed tanečního parketu o jednu židli méně než je počet tanečníků. Na přerušení hudby si musí všichni sednout. Ten, který to nestihne a židle na něj nezbyde, vypadává ze hry. Takto se hraje dokud nezůstane jeden - vítěz.

Bramborový tanec

Páry tančí s bramborem vtisknutým mezi svými čely. Jakmile jim brambor vypadne, vypadávají ze hry. Těžší variantou je tanec s mincí.

Toulavý klobouk

Organizátor položí jednomu z tančících mužů na hlavu klobouk. Ten se ho snaží zbavit tak, že jej během tance předává na hlavu jinému muži v tanečním páru a ten zase jinému muži. Jakmile hudba přestane hrát, ten, u kterého klobouk zůstane, vypadává ze hry.

Svatební melodie a svatební pochod

Svatební obřad je svátostí, jejíž důležitost by měla být podtržena tklivou svatební melodií. Mezi nejoblíbenější svatební hudbu ke svatebnímu pochodu patří Svatební pochod ze Snu noci svatojánské od F. Mendelsohna, Svatební pochod a la Handel od B. A. Wiedermanna, Triumfální pochod Giuseppe Verdiho, Polonéza od Antonína Dvořáka, Preludium od M. Charpentiera nebo Rondo od J. Clarka. Vhodnou varhanní hudbou je Ave Maria od J. S. Bacha nebo F. Schuberta. Po souhlasu snoubenců k uzavření manželství se hodí Beethovenova Óda na radost nebo Vivaldiho Primavera.

Svatební hudba a svatební písně – co pouštět na svatební hostině

Se vstupem novomanželů do místnosti, kde se koná hostina, by měla zaznít hudba, kterou mají ženich i nevěsta rádi, nejlépe nějaká zamilovaná píseň. Romanticky působí např. My Hearth Will Go On, Only You, Yesterday apod. Po obědě se hrají poslechové skladby 60. až 90. let, a to až do prvního manželského tance. Teprve pak se mohou na taneční parket přidat hosté. Jakmile nastane volná zábava, je jen na novomanželích a hostech, jaká hudba se bude hrát. Nehodí se však pouštět techno, funky, house nebo metal. Oblíbený je pop, rock, disko, country, swing, raggae a lidovky.

Svatební kniha - kniha vzpomínek

Svatební kniha je originální knižní vydání vašich svatebních fotografií. Jednotlivé stránky jsou většinou připravovány a upravovány v počítači, možnosti grafiky jsou proto téměř neomezené. V knize je zdokumentován celý svatební den. Může být doplněn o další společné fotografie, např. ze svatební cesty. Svatební kniha je zlatou tečkou za svatebním obdobím a zprostředkovatelem vzpomínek po zbytek života obou manželů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies