Žlučníková dieta zmírní potíže

Máte-li potíže se žlučníkem, trpíte žlučníkovými kameny nebo jste právě po operaci žlučníku, měli byste dodržovat žlučníkovou dietu. Výhodou jejího dodržování je, že šetří i ostatní orgány – žaludek, slinivku a cévní systém.
Rozepnuté kalhoty obézního člověka

Kdy vznikají problémy se žlučníkem?

Žlučník je orgán, který vypudí žluč, jestliže přijmeme nevhodné (nejčastěji tučné) jídlo. Jeho hlavním úkolem je rozmělňovat tuky a tím napomáhat jejich trávení. Ke vzniku žlučníkových kamenů dochází, jestliže jíme nepravidelně, přejídáme se nebo naopak držíme drastické diety.

Co je žlučníková dieta a kdy je jí třeba dodržovat?

Žlučníková dieta je omezení v jídelníčku při žlučníkových potížích. Zejména se jedná o žlučníkové záchvaty, žlučníkové kameny a operace žlučníku. Žlučníkovou dietou můžete své potíže výrazně zmírnit.

 

Je-li to právě žlučník, co vás pobolívá, zjistíte v tomto článku.

Základy žlučníkové diety

Žlučníková dieta je základem léčby žlučníkových potíží. Při úpravě životosprávy je třeba dodržovat především pravidelnost v jídle, menší porce a dostatečný příjem tekutin. Na žlučníkové potíže má vliv i psychika, proto bychom se neměli zbytečně rozčilovat. Nejdůležitější je maximálně omezit příjem tuků a úplně vyloučit grilovaná, smažená a kořeněná jídla.

Zakázané potraviny při žlučníkových potížích

Ve žlučníkové dietě jsou velmi riziková, a proto zakázaná, tučná jídla, ořechy, čokoláda, zrnková káva, ostré koření a alkohol, zejména destiláty.

Ideální žlučníková dieta

Ideální žlučníková dieta obsahuje málo tuku a ostrého koření. Jídlo je upravováno vařením nebo dušením. Vyloučena je slanina a tučná jídla. Z uzenin je povolena šunka, maso pouze bílé (krůta, králík, rybí filé apod.) a máslo rostlinné.

Další speciální diety pro nemocné

Dieta pro diabetiky

Bezlepková dieta pro nemocné celiakií

Játra – příznaky poškození a jaterní dieta

Dieta podle glykemického indexu 


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies